Кой е най-добрият материал за всеки дом и проект? Част II

22 март, 2017 | Сподели: |

Вече се разбрахме, че титуловаме дървото за най-добрия материал за всеки дом. То присъства във всякакви форми и вариации на материали и е подходящо за проекти от различно естество. След като поговорихме за ПДЧ, MDF и ДВП, продължаваме да си говорим за продуктите от дърво.

Шперплатът се изработва от тънки, залепени напречно фурнири, като слоевете се подреждат така, че всеки два съседни пласта да са под прав ъгъл един спрямо друг. Минимумът пластове за лист шперплат са три. Хидрофобният шперплат е известен и като кофражно платно, именно защото се използва в строителството за изграждане на вертикален и хоризонтален кофраж. Плочите хидрофобен шперплат са гладки, водоустойчиви, здрави.

OSB или Oriented strand board се изработват от сортирани по дължина дървесни частици, които се олепиляват и пресоват под високо налягане. Използват се в различни индустрии – мебелна, за опаковки, в строителството и други.

QSB Или quality strand board пък, се правят от специално подбрани дървесни частици. Процесът на производство е сходен с този на OSB. Полученият материал обаче е по-здрав и качествен. Подходящ е за товароносещ строителен елемент, стенни конструкции, покривни капаци и други.

Дървени облицовки и ламперии за сауна и влажни помещения – изработва се от несмолисти дървета. Във Финландия – бял бор и северен смърч, в Германия – хемлок, червен кедър. Всъюност, хемлокът е единственият иглолистен материал, който не съдържа смола. Друг популярен вид дървесина за облицовка на сауна е банановото дърво абачи. На пазара има и специални импрегнтори, които се грижат за дървото в сауната.

На пазара е пълно с изобилие от дървен материал във всякакви размери и форми – плоскости, летви, дъски, греди… Дървото е подходящо за всичко – от ламперия за сауната или гостната, до сайдинг, който да придаде на дома ви приказен външен вид. Залегнало е в основата на многобройни индустрии. Когато избирате дървен материал, винаги имайте предвид особеностите му.

Днес многобройни продукти подсилват качествата на дървото и го правят издръжлив материал, оцветяват го, придават му завършек или пък го пазят от гниене и различни вредители.

Много неща можете да изработите сами – дори от дървени палети , пънчета или друг тип, привидно вече непотребно дърво. Внесете този топъл материал в дома и живота си и уютът и комфортът са гарантирани.

Ако се колебаете кой материал е най-подходящ за изработка на покривна конструкция, облицовка на дневната или защо не – люлка за бебето, обадете ни се – с удоволствие ще ви консултираме.Обади се и поръчай