МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕБЕЛИ

13 ноември, 2019 | Сподели: |

Най-често за обзавеждането на къщата се избират мебели от ПДЧ или МДФ. Какво е по-добре за мебелите, не можем да кажем със сигурност, защото техните роли са донякъде различни. Оценката на техните предимства обаче ще помогне да се определи коя опция е най-правилната, която да изберете за определена цел.

ПДЧ

Плочи от дървесни частици или ПДЧ се произвеждат чрез горещо пресоване на фини дървени стърготини. Свързващо вещество е смола. Мебелната индустрия активно използва ламинирано ПДЧ. Плоскостите може да са едноцветни или с имитация на дърво, възможностите са много.

МДФ

Това е плоча от дървесни влакна със средна плътност. MDF има по-гладка текстура, тъй като се състои от малки, почти прашни частици. Свързващото средство за тях са карбамидни смоли, емисиите на формалдехид. Покритието за MDF в производството на мебели обикновено служи като боя, фурнир, полимерен филм или твърда пластмаса.

ОСНОВНА РАЗЛИКА

Плътността и здравината. Тези характеристики са различни, в зависимост от принадлежността й към една или друга група. Плътността на частиците на листа може да варира от 350 до 650 kg / m3. MDF има по-стабилна индексна стойност от 720 до 870 кг / м3. Благодарение на високата плътност MDF има добра устойчивост на влага, надминавайки дори някои видове дървесина.

Екологичност, за която споменахме по-рано. По отношение на безопасността MDF е сравнима с естествената дървесина.
Външен вид и приспособимост. Дъските имат достатъчно повърхностен релеф, така че нанасянето им върху декоративното покритие се предхожда от внимателно шлифоване. В противен случай текстурата се оказва на бучка. Повърхността на MDF веднага след производството изглежда гладка и няма забележими недостатъци. Дори най-тънкият декор (например полимерен филм) е залепен за него идеално равномерно.

Въпреки привидното превъзходство на MDF над конкурента, и двата материала имат с какво да се похвалят.

ЗА ПРЕДИМСТВАТА НА ПДЧ

  • Наличие. Можете да намерите ПДЧ с почти всеки декор и текстура. Неговото производство се извършва както от местни, така и от чуждестранни заводи.
  • Цена. Тя е поне 1,5 пъти по-ниска от цената на MDF. Ниската цена прави този материал лидер на пазара за строителство и мебели.
  • Устойчивостта на влага. Това се отнася до ламинирано ПДЧ. Също така трябва да обърнете внимание на специално водоустойчиво ПДЧ, използвано за създаване на кухненски плотове.

ЗА ПРЕДИМСТВАТА НА MDF

  • Както отбелязахме по-горе, този материал е екологичен, издръжлив и идеален за създаване на красиви фасади. Разберете какви други предимства има MDF:
  • Отлична устойчивост на влага и температурни промени. Дори в наводненията влакнести плоскости, способни да запазят формата си за няколко часа.
  • Дълъг експлоатационен живот.
  • Високата плътност и здравина ни позволяват да произвеждаме листове с дебелина от 4 до 22 мм.

Източник osb-l.infoОбади се и поръчай