Как да отгледам гигантски зеленчуци и плодове?

1 декември, 2016 | Сподели: |

На Запад и отвъд океана, състезанията а най-голям зеленчук или плод, отдавна са факт. На тях местните фермери и градинари мерят своята продукция. И понякога дори успяват да станат част от рекордите на Гинес – с най-голяма тиква, морков или пък домат. Ако подобни състезания Ви влекат, то тази статия е точно за Вас.

Ето и няколко съвета, които опитните градинари дават, как да си отгледате гигантски зеленчуци, плодове, цветя сами:

big-vegetables1

big-vegetables2

  1. Най-важното са семената – обикновено името подсказва, че сортът е по-едър от стандартното:

– Зеле – Сорт: Northern Giant Cabbage (45 кг)

– Морков – сорт: Japanese Imperial Long Carrot (12+ inches long)

– Краставица – сорт: Mammoth Zeppelin Cucumber (16 pounds)

– Лук – сорт: Kelsae Sweet Giant Onion (световния рекордьор е от този сорт и тежи над 6 кг)

– Пипер – сорт: Super Heavyweight Hybrid Pepper (½ pound each)

– Тиква – сорт: Atlantic Giant Pumpkin (от 180 до над 450 кг) or

– Слънчоглед – сорт: Grey Stripe Giant Sunflower (2 foot heads)

– Домат – сорт: Old Colossus Heirloom Tomato (2+ pounds)

– Диня – сорт: Carolina Cross (Giant) Watermelon (90 кг)

Запазете си семена от най-големите екземпляри.

  1. Здравословен старт

Тор, добавки, всичко необходимо за възможно най-подходяща почва за вида, който ще отглеждате. Най-сериозните състезатели дори правят химически тест на почвата, за да знаят точно какво да привнесат в нея.

  1. Вода

Най-подходящо е капковото напояване с таймер. Така няма опасност нито да пропуснете поливка, нито да прекалите с поливането.

  1. Подрязвайте и подбирайте

Колкото повече плода има на растението, толкова повече те ще се борят за вода и хранителни вещества. Ако целите да отгледате огромен зеленчук, плод или цвете, то оставете максимум три плода на растението – тези, които изглеждат най-здрави и големи. Богатата листна маса не бива да ви тревожи. Тя храни растението и му помага да стане по-голямо.

  1. 5. Всекидневно оглеждайте за проблеми

Вредители, болести и други проблеми могат бързо да се пренесат и да съсипят цялата реколта. Ежедневно проверявайте растенията и при нужда реагирайте своевременно. Реално, проблемите би трябвало да са по-малко, тъй като сте осигурили оптимални условия на растенията.

Не на последно място – бъдете търпеливи. Разпитайте съседи и близки, които също се занимават с отглеждане на зеленчуци и плодове и жънат успешна реколта, със значителни размери. Обменете опит и смело напред. Да отгледате сами гигантски плод или зеленчук не е невъзможна мисия. А и не забравяйте арсенала на градинаря – опит, съвети, капково напояване, оранжерия…. Успех!Обади се и поръчай