Водната лилия

10 юни, 2016 | Сподели: |

Водните лилии са изключително красиви. Ако отдавна Ви се иска, да ги направите част от своето декоративно езерце в двора или градината, то време е да действате.

Дълбочината, на която трябва да засеете своята водна лилия обикновено е посочена на опаковката. Тя се движи в границите 30 до 80 см в зависимост от дълбочината на водоема Ви и начина на засаждане на растението. Като правило, 40 до 50 сантиметра са предпочитана дълбочина от всички видове водни лилии на пазара.

Lily-Grow-Poos

Можете да я засеете направо на дъното или пък да използвате специална саксия – кошница за водни растения. Работа върши и стандартно сандъче или саксия с по-разлата форма, но задължително по-големи дупки. Какъвто и съд да изберете обаче, задължително на дъното поставете зебло. Неговата задача е да държи специалния субстрат за водни растения на място. Сее се близо до повърхността, като корените трябва да легнат върху субстрата.

Добре е на всеки две години водната лилия да се пресажда, защото развива богата коренова система, за сметка на намаляващи като едрина цветове и листа. Подходящо време за това е пролетта, преди развитието на листата. Това е необходимо за растенията, засети в съдове. Ако сте избрали да посеете своята лилия направо на дъното, то необходимите грижи са много по-малко.

Важно е да подпомогнете растежа и здравето на вашите водни лилии със специални торове за водни растения. Те са бавноотдаващи и не е необходима регулярна употреба, тъй като са специално разработени, по време на един вегетационен сезон да подхранват растенията. Ако в езерцето Ви има пречистващ филтър, то растенията Ви ще се чувстват още по-добре.

Не забравяйте да се погрижите за своите водни лилии през зимата. Важно е, кореновата им система да не замръзне. При по-дълбоките водоеми подобни проблеми няма, тъй като тяхното дъно трудно би замръзнало. Ако през най-студеният сезон обаче, източвате езерцето си, то тогава покрийте добре лилиите с компост, суха листна маса и изобщо, завийте ги добре, за да зимуват на максимално закътано и защитено. От най-малките басейни, може направо след извеждане на водата, да извадите и поставите саксията с водната лилия в торба със сухи листа. Не затваряйте плътно плика. После приберете някъде на тъмно с по възможност, ниски, но все пак положителни температури. Началото на май е времето, когато е подходящо да върнете саксията в езерцето.

Ако водните лилии са станали много големи, разсадете ги. Не забравяйте – водната лилия е изключително светлолюбиво растение. Ако искате да има цветове, а не само листа, непременно и осигурете изобилна светлина. Ако температурата на водата и хареса и не е много студена, водната лилия ще Ви зарадва с прекрасни цветове от май до септември.Обади се и поръчай