ПДЧ плочи – шлифовани

Сподели:

Плоча от дървесни частици – листов композиционен материал, който се произвежда по метода на горещо пресоване на остатъчни продукти от дървесина и дървообработка, предимно талаш, стърготини, със свързващо вещество от неминерален произход. При необходимост да бъдат получени ПДЧ плочи със специални свойства или заради особеностите на технологичния процес в състава могат да бъдат включени специални добавки, с обем 6 – 8 % от масата на основния пълнител (талаш).

Може би няма друг материал от дърво с толкова универсално и широко приложение като ПДЧ – плочите. ПДЧ-плочите се призвеждат чрез горещо пресоване на остатъчни продукти от дървообработката с добавяне на формалдехидни смоли като лепило. В резултат се получава еднороден, лесен за обработка материал, който не отстъпва по здравина и дълготрайност на дървото.

пдч плочиУсъвършенстването на процеса е довело до производството на специализирани видове ПДЧ (ламинат, фурнирован, ламиниран и др.) предназначени за качествено решение на специализирани задачи в мебелното производство и довършителните работи. Почти винаги в такива случаи може да се използват шлифовани ПДЧ плочи. Повърхността на тези плочи е идеално защитена и предоставя голям избор на варианти за по-натъшни довършителни работи. Да кажем направо, най–често ПДЧ плочи на едро купуват строителни фирми и производители на стенни панели именно от гледна точка на последващото им декоративно приложение.

Като обобщим всички предимства, получаваме:

  • здрав, многофункционален и достъпен материал
  • лесен за обработка
  • шлифованите ПДЧ плочи са прекрасна основа за последваща финална облицовка, независимо дали с фурнир или боя
  • възможност самостоятелно да се оформи декора или да се направят уникални рисунки върху мебели и стени

При избора на ПДЧ плочи, обаче, трябва да се посочат и недостатъците им. Те са само два, но е важно да се вземат под внимание.

Първият и главният – ниска влагоустойчивост: на открито или в помещения с висока влажност ПДЧ плочите ще се разтрошат и ще загубят експлоатационните си качества.

Второ – класът на емисия. За вътрешна облицовка е важно да се купи ПДЧ клас Е1, тоест плочи безопасни за здравето. За външни довършителни работи са подходящи и класове Е2 и Е3.

Подобни продукти

ПРОДУКТИ

Дистрибутори

Дистрибутори
Обади се и поръчай