Фасадна дъска – Планкен

Сподели:

Фасадна дъска (Планкен) – това е дървена дъска, довършителен материал за фасади, със скосени ръбове на всичките четири ъгли. Използва се за външна и вътрешна облицовка на стените на сгради, за огради и декоративна облицовка на градинско-паркови елементи. Той отлично имитира греда, има краища с по–кръгла форма, отколкото рендосаната дъска. Производството му в днешно време се осъществява от различни породи дърво, от екзотични до най – обикновени: лиственица, бор, смърч, тик, дахома, мербо, венге и други. Така също постепенно получава разпространиние фасадната дъска от термодърво, в основата му е дъска от бор или смърч, която се обработва в специални сушилни камери при висока температура.

планкен

Цена и материал за изработка

Цената на Фасадна дъска (Планкен) много зависи от вида на дървесината. Произвежда се от бор, но често използват по – скъпи породи дърво – червен канадски кедър, тик, лиственица. Ако се търси съотношение цена и качество, то най- добрият вариант ще бъде от лиственица. Сибирската лиственица расте при тежки климатични условия, повече от 70% от нейния ствол се състои от ядро – най- плътната част на всяка порода дърво. Високата плътност заедно с голямо съдържание на смола служи като сериозно препятствие срещу гниенето, осигурява отлична устойчивост на всяко едно въздействие.

Фасадна дъска (Планкен) – профил и монтаж:

Съществуват само три профила планкен:

  • Със сечение с прав профил – поставя се с крепежни елементи „спирала“ или „планфикс“;
  • Клин (американка) – подходящ крепежен елемент – „спирала“;
  • Скосен профил – с крепежни елементи „спирала“ или „дует“.

Най – популярен е планкенът със скосен профил, който позволява да се оставя технологично разстояние между елементите при отсъствие на разстояние при челните сглобки. По такъв начин могат да се съчетаят основните достойнства на фасадните дъски „вагонка“ и „планкен”.

Монтажът на дървената фасадна дъска (вагонка) може да се изпълнява със застъпване или на зъб върху специални монтажни планки. Съединението на зъб позволява да се получи практически идеална повърхност, но не позволява да се избегне деформацията от набъбването на дървото. Затова вагонката е по-добре да се използва за вътрешна облицовка. Шпунтовата вагонка има още един недостатък – невъзможно е да се подмени дъска без да се разглоби цялата конструкция. Монтажът на планкена със застъпване (на четвъртинка) или челно позволява да се остави резервно пространство, за да може материалът да променя размера си и затова се използва за довършителни работи на открито. Той също позволява да се замени отделна планка без да се нарушава цялата конструкция.

Защо планкен

Планкенът – това е красив, естествен материал, позволяващ по коренен начин да промените архитектурния облик и интериора във вашия дом. Благодарение на практическа пълната, на 100 % имитация на дървени греди той може да придаде на еднофамилна къща от СИП – панели (структурно изолирани панели) или лек бетон вид на престижен дървен дом. Това е много по-евтино, отколкото да си построите дом от дървен материал, а стойността на лиственицата заедно със съвременните начини за обработка на дървесината ще ви осигурят дългогодишно използване на вложените от вас средства. Домът с външна облицовка от панкен ще придаде благородство и солидност на вашия дом, офис или магазин.

планкен

планкен

Подобни продукти

ПРОДУКТИ

Дистрибутори

Дистрибутори
Обади се и поръчай