Пъстрият водопад на глицинията внася разкош във всяка градина | MKM БГ ГРУП

Пъстрият водопад на глицинията внася разкош във всяка градина

13 юни, 2016 | Сподели: |

Глицинията добавя пъстри, богати дипли към облика на външните пространства. Тя произхожда от семейство бобови – плодовете и са отровни шушулки, зреещи лятото, в които се съдържат семената. Произхожда от Изтока – Япония, Китай, Корея. Среща се и в източна Северна Америка. Това е растение – катерач. Тя увива стъблото си или по, или обратно на часовниковата стрелка около всяка опора в близост. Така достига много големи височини. На ширина също покрива големи пространства. Растението освен това е дълголетно.
Най-голямата в света глициния е посадена през 1894 г. и издига снага в Калифорния, в Сиера Мадре. Тя тежи цели 250 тона и заема площ от невероятните четири декара! Глицинията, особено китайската, агресивно завзема големи територии в частите на Америка, които по климат са близки до тези, в Китай.

Цветовете са събрани в съцветия, прилични на гроздове. Одеждата им е в прекрасни бяло, розово, синьо или виолетово.

wisteria-bloom

Не очаквайте бързо цвят от своята глициния. Може да си я отгледате от семена или чрез присадки и вкореняване на резници. Ако се спрете на първия вариант обаче, имайте предвид, че растението Ви ще цъфне след цели десет до петнадесет години! Ако не Ви се чака толкова много, то вторият вариант е за Вас. При всички случаи – въоръжете се с търпение, резултатът определено си струва.

Най-разпространени са Японската (Wisteria floribunda) и Китайската глициния (Wisteria sinensis).

Wisteria floribunda или японската глициния е дала началото на съществуването на растението в Северна Америка. Пренесена е там около 1830г. Оттогава, е любима и задължителна част от градината на много американски семейства. Гроздовете и са оцветени в бяло, розово, виолетово или синьо и достигат до половин метър дължина. Най-богати са напролет. Не обича застудяването. Достига до 30 м височина, катерейки се по близки конструкции. Харесва всякакви почви и слънце.

Китайската глициния е по-предпочитана, защото е по-малко капризна и цъфти по-обилно. Цветовете и са обагрени в бели или синьо-виолетови нюанси. Групирани са на гроздове, дълги от 15 до 20 см. Достига височина 20 до 30 метра. Живее до цял век. Цъфти само на слънце. Пренесена е от Китай в Европа и Северна Америка около 1816г., малко преди японската глициния.

Засяване на глициния:

  • трябва Ви растение, размножено от резник или с присадка;
  • осигурете влажна и плодородна почва, за предпочитане неутрална или слабо-киселинна
  • копаете на метър дълбочина
  • добавяте компост или добре угнил тор + торфен мъх и размесвате с пръстта
  • засаждате; ако растението е облагородено – плитко;
  • торете редовно, докато нарасне достатъчно; после само при признаци – слаб цъфтеж, пожълтяване на листната маса;

Основни правила, ако искате глицинията Ви да процъфтява:

  • задължително слънце
  • разположете в близост подходяща беседка, пергола, решетка или друго съоръжение, по което глицинията да се катери; (можете сами да си направите такава, от дървен материал) стените също не я затрудняват; прикрепете младо растение към избраната опора, когато стигне на необходимата Ви височина – отрежете върха му; това ще го подтикне да расте настрани;
  • регулярно подрязване – не оставяйте глицинията неконтролируемо да расте; подрязването ще я стимулира да цъфти по-обилно;

Глицинията си заслужава усилията и търпението. Изключително красива, тя внася разкош с цветните си драперии във всяка градина. Не забравяйте беседката, езерцето, градинската камина.







Call Now ButtonОбади се и поръчай