Насищане на градинското езеро с кислород | MKM БГ ГРУП

Насищане на градинското езеро с кислород

3 ноември, 2016 | Сподели: |

Градинското езеро е желан оазис за всяка градина. При поддръжката му обаче, има някои особености, с които е добре човек да е запознат, за да може да полага качествени грижи за него.

Пряко свързано със способността на езерото да се почиства само, е наличието на кислород във водоема. Можете да изберете дали да използвате обикновен аератор или пък помпа, която да задвижва различни елементи като фонтани и водоскоци. Друг вариант, да наситите езерото с кислород, е да заселите в него растения, които спомагат за този процес – отделят кислород във водата фотосинтезирайки. Те се наричат аератори, живеят почти или изцяло потопени във вода, с корени прикрепени за дъното.

Водораслите също са аератори, но нямат естетиката на горните растителни видове, а и затрудняват развитието на висшите водни растения, защото преди всички усвояват солите от водата.

Подобни растения аератори са:

– Myriophyllum verticillatum- прешленест мириофилум; Тревисто растение с тънко стъбло. Изцяло потопено под водата, само по време на цъфтеж цветоносите изплуват. Рибките обичат да се крият в него. При слънчево време буквално изпуска облаци мехурчета кислород във водата.

untitled

– Ceratophyllum demersum – роголистник; разпространен в сладководните водоеми по цял свят, включително у нас. Непретенциозен, с подводни цветове. Обича сянка. Любима храна на някои риби. Абсорбира излишните хранителни йони от водата, отделя много кислород.

untitled1

– Potamogeton crispus – Къдраволистен ръждавец; Инвазивен вид с къдрави листа. Изцяло потопен.

untitled3

– Potamogeton pectinatus – Гребеновиден ръждавец; Само цветовете му се показват над водата. Любимо място за криене и храна на различни водни обитатели.

untitled4

– Elodea – водна чума – не се плашете от името и, растението го дължи на способността си да се разпространява изключително бързо;

untitled5

– Ranunculus aquatilis – водно лютиче; бива подводно и надводно; цъфти с красиви бели цветове;

untitled6

– Fontinalis antipyretica – кладенчов мъх – не се развива добре във водоеми с топла вода ;

untitled7

Насищането на градинското езеро с кислород е нужна стъпка към неговите красота и здраве. Не по-малко важен е материалът, от който ще го направите.

На пазара има специални PVC мембрани за декоративни езера, разработени специално с мисъл за здраво, надеждно градинско езеро. Тези PVC мембрани за декоративни езера са устойчиви на проникване на корени и въздействие на микроорганизми, както и на стареене и атмосферни въздействия. Изберете здрава, качествена PVC мембрана за декоративно езеро – RUVIMAT P за изкуствени езера и басейни – продукт на Рувитекс Индъстри АД.







Call Now ButtonОбади се и поръчай