ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕКСПАНДИРАНАТА ГЛИНА (КЕРАМЗИТ)

22 ноември, 2019 | Сподели: |

Керамзит е 100% минерален негорим продукт, който е пожароустойчив и безопасен, включително при наличие на пожар. Порестата му вътрешна структура означава, че е лек, топлоизолационен и звукопоглъщащ материал. Използва се за звукоизолация на стени, подово покритие, топлоизолация, дренаж и др. За да се използват пълните изолационни характеристики на гранулираната експандирана глина, материалът трябва да се положи свободно и просто да се изравни до желаната дебелина. Ако по повърхността няма да се ходи, тя може да бъде оставена такава, каквато е. Ако е достъпна за движение повърхност, трябва да се нанесе покритие, като непромокаем слой или павета.

ПОВЪРХНОСТНО СВЪРЗВАНЕ С ЦИМЕНТ

Най-горните гранули от слоя керамзит могат да бъдат фиксирани с цимент, за да може по повърхността да се ходи лесно. Циментовата каша (смес от цимент и вода) трябва да се разстила по повърхността на насипания керамзит след като бъде изравнен. Чрез промяна на пропорциите на вода и цимент, суспензията може да стане по-течна и да проникне на по-голяма или по-малка дълбочина в слоя експандирана глина. Предложеното приблизително съотношение е еквивалентно на 1 бр. Торба с 25 кг цимент + 20 литра вода.

ПРИГОТВЯНЕ В БЕТОНЕН СМЕСИТЕЛ:

Предварително овлажнявайте гранулите, като изпразвате 3 торби експандирана глина (150 литра) в смесителя заедно с 10 литра вода. След това добавете 1 торба цимент (25 кг) и още 5 литра вода. Смесете за прибл. 3 минути. В сместа не трябва да се включва пясък. Дозировките на цимент не трябва да се увеличават, тъй като това би увеличило теглото на сместа и би намалило изолационните му характеристики.

ДРУГИ СВЪРЗВАЩИ ВЕЩЕСТВА

Други видове свързващо вещество, като хидравлична вар и смоли, също могат да се използват с експандирана глина.

Ако настилката или хидроизолацията се полага върху наранена повърхност, за изравняване на повърхността и разпределяне на натоварването е необходима горна замазка. Тази замазка може да бъде направена с помощта на традиционна смес от пясък или цимент.

Източник www.laterlite.comОбади се и поръчай