Монтаж на керамични керемиди | MKM БГ ГРУП

Монтаж на керамични керемиди

керамични керемиди

керамични керемиди

керамични керемиди

Инструкция за монтаж на керамични керемиди

инструменти за монтаж на керамични керемиди

1. Заострен чук 570-700гр.
2. Чанта за инструменти, за кръста
3. Нож универсален
4. Сгъваем метър 2 м
5. Молив дърводелски, оловен
6. Трион с метален лък 530-900см
7. Ножовка за метал
8. Строителен телбод
9. Ножици за рязане на ламарина
10. Нивомер 0,6-1,5
11. Синтетична шкурка 50м х 1,7мм
12. Разграфен шнур с цветен пигмент
13. Пистолет за силикон 310 мл
14. Метален валяк за фолио ( Вака флекс )
15. Свердла за бетнон O 5-6мм
16. Винтоверт / Дрелка
17. Комплект накрайници за дрелка
18. Диск за рязане на бетон
19. Ъглощлайф1, 8-2 кВт

Поради това, че керамичното покритие се състои от отделни керемиди, процесът на монтажа на този покривен материал е сложен и трудоемък. При това да се наранят керемидите, заради липса на опит, е много лесно. Затова се препоръчва монтажът на керамичното покритие да се поверява на специалисти.

Съвет:
Керамичната керемида е около десет пъти по – тежка от металната, затова при монтажа на такъв покрив трябва да се подсилят ребрата. При изчисляването на ребрата се отчита не само собственото тегло на многослойната конструкция на покрива, но и снеговото натоварване (от 50 до 200кг/м). Като резултат се получава, че за покритие от натурални керемиди по сравнение с металните, трябва да се подсилят ребрата на 15-20%.

Общи препоръки: Ако керемидите ще се съхраняват известно време на строителната площадка, препоръчва се да бъдат покрити, за да се предпазят от снега и дъжда.

За да ви служи перфектно покривната конструкция е важно, полагането да бъде колкото е възможно по-плътно. Топлият въздух, съдържащ водни пари, които се образуват между покритието и топлоизолацията трябва да бъде изведен. Освен това е необходимо да се осигури достъп на въздух на мястото на премахнатия . Керамичните керемиди Braas са подходящи за всички видове покриви с минимален наклон от 11 градуса.

Двускатен покрив

В къщите за които е предвиден студен таван, покривът се проветрява само през отвори за влизане и излизане на външен въздух, разположени в челната част на зданието. Ако топлоизолацията се разполага непосредствено под покритието, се препоръчва да се оставя студен билен триъгълник с височина около 0,5 м, там където вентилирането се осъществява през отворите в челните части на покрива. В къщите без триъгълен фронтон е необходимо отделно да се мисли за система за вентилиране. Ако вентилацията на фронтона през челните части на зданието е невъзможна, то вентилирането на пространството става през вентилационен канал или вентилационни керемиди. Вентилационнен канал се предвижда за 100 м2 пространство.

Четирискатен покрив

четирискатен покрив

Вентилирането на такава конструкция се осъществява с помощта на вентилационни канали или вентилационни керемиди.

А. Размер на отворите за влизане и излизане на въздуха – примерно 1 дм2 на всеки 10 м2 от междинното покритие.
В. Между подложката и топлоизолацията трябва да има разстояние не по – малко от 50 мм.
C. За влизане на въздух през стряхата, под подложката, между дъските на корниза задължително трябва да се оставят прорези за вентилиране.

Монтаж на хидроизолацията

Хидроизолацията се монтира хоризонтално на ребрата и се прикрепя с 24 мм гвоздеи с широки пластмасови шапки, с вентилационни рейки или строителен телбод. Стъпката на закрепване е около 200 мм. Припокриването при хидроизолацията трябва да бъде 150 мм. Поради възможност от изтичане на кондензна течност е необходимо хидроизолацията да се постави така, че в хидроизолационния слой между ребрата да се образува вдлъбнатина около 20 – 30 мм. Съединяването на хидроизолационния слой се извършва по дължина на ребрата.

монтаж на хидроизолацията

монтаж на хидроизолацията

Мансардни прозорци

При монтажа на мандардните прозорци в хидроизолацията се изрязва отвор, така че горният край на хидроизолацията да може да се прегъне нагоре. Над прозоречния отвор трябва да се постави друга направляваща, за отвеждане на водата настрани. Затова дейностите свързани с монтажа на мансардния прозорец трябва да се изпълнят още в началото.
Разходната норма на хидроизолационния слой е 1, 4 пъти повече от площта на покрива.
При необходимост, върху хидроизолационното покритие на местата на ребрата се заковават рейки за вентилиране, например 22х50мм.

Допълнителна препоръка: В местности със силни ветрове и при използване на водосточни улуци, се препоръчва на стрехите да се монтира така наречения капко или водо отражител, който предотвратява стичането на вода по челните дъски. Той се прикрепя между долния ред керемиди и решетката. С негова помощ водните капки попадат във улука.

Изчисляване и монтаж на решетката

монтаж на решетката

Разстоянието от горния край на горната напречна летва на решетката до билната дъска е 25 – 40 мм, взависимост от наклона на покрива. Максимално дължината е равна на изпъкналата част в горния край на керемидата. Разстоянието от челната дъска до горния край на втората напречна летва на решетката трябва да бъде 350 мм (това е разстоянието заедно с дебелината на корнизната дъска). Разстоянието между горния край на горната летва и горния край на долната се разделя поравно, за да бъде интервалът между тях еднакъв, взависимост от наклона на покрива той е 320 – 375 мм. Летвите на решетката се изрязват едва след поставянето на първия ред керемиди.

Определяне на необходимото количество керемиди

определяне наколичеството керамични керемидиПример 1.
Наклон на покрива 18 градуса, припокриване на керемидите 45 мм и полезна дължина – 375 мм. Дължина на страната на покрива – 6320 мм ( от билото до корнизната дъска ). Дължината на делимата страна 6320 мм –
(40 мм ) – 350 мм = 5930мм. Получената дължина 5930мм делят на полезната дължина 375мм. Получават 15,8 и закръглят към по – голямо до 16 реда. Ако 5930 разделим на 16, то разстоянието между летвите се получава 371 мм
( измерва се от горния край на едната до горния край на другата ). При поръчката на керемиди е необходимо да се добавя долен ред керемиди, т.е. 16 + 1 = 17 хоризонтални редове.

Пример 2.
Широчина на покрива – 15000мм. Във вертикална посока броят на редовете керемиди се получава като разделим 15000 мм на 300. По такъв начин имаме 50 вертикални редове.

Припокриване, полезна дължина и ширина, а така също разходна норма на керемидите, при различни наклони (двускатен покрив).

Наклон Припокриване Полезна дължина Полезна широчина Брой на м2
11°-25° 100 320 мм 300 мм 10,9
25°-35° 75 345 мм 300 мм 10,2
35° или по-стръмен 45 375 мм 300 мм 9,5

Полагане на керамични керемиди

полагане на керамични керемидиНай – простият начин да се качат керемидите на покрива е с изполване на автокран. За да не се местят керемидите на покрива по време на работа, купчинките керемиди се разпределят равномерно на покрива. Купчинките (по 5 – 6 бр.) се поставят на всеки втори промеждутък между летвите на решетката. Първият ред на корнизния надвес (под билото) и страничните редове укрепете с поцинковани винтове 5Х50 мм.

Полагайте керемидите отдолу нагоре, отдясно наляво. Керемидите се полагат по горния и долния ред, изравняват се относително надвесите на стрехите и долният ред се закрепя. След това се запълва плоскостта на керемидата. В случай, че плоскостта има големи размери по хоризонтала, то полагането се изпълнява от центъра надясно и наляво.

Важно!
Необходимо е да се измерят диагоналите на покрива, за да сме сигурни в правоъгълността му. Още веднъж проконтрулирайте, че въздухът преминава от под корнизната стреха, под подложката и след това безпрепятствено през билото, фронтона или вентилационния канал излиза навън. Проверете, че между подложката и топлоизолацията има пространство не по- малко от 50 мм. Разстоянието между отделните летви на решетката се измерва винаги от горния край на едната до горния край на следващата. Керемидите се закрепват по периферията, ако наклонът е повече от 45 градуса или има големи ветрови натоварвания то и във вътрешната част керемидите се закрепват допълнително..

Разрязване на керемидите

Разрязване на керамични  керемиди
В ъглите се налага да се разрежат керемидите. Преди това с цветна линия се отбелязва мястото на срязване. Трябва да се избягва рязането на керемидите по готовия покрив. Образувалият се при това прах следва да се почисти веднага след рязането. За рязането на керемидите е необходимо да се използва специално шлифовъчно оборудване. Дискът трябва да е подходящ за рязане на каменни структури.

Долен корнизен надвес

dolen_niz
Под долната летва на решетката се закрепва допълнителна рейка с такава дебелина, че долният ред да бъде под еднакъв наклон с всички други. Всички керемиди на долния ред се закрепят с поцинковани гвоздеи или самонарезни винтове. Долният ред надвесва над облицовката с 40 мм.

Направа на улами

устройство на улама

1. Ребро
2. Плътна обшивка ( 22 Х 100) или фазер минимум 300 мм от двете страни на центъра
3. Първи пласт на подложката върху плътната обшивка
4. Основен пласт на подложката
5. Рейка за проветряване (50×50 мм)
6. Опора
7. Напречна летва на решетката
8. Ламарина на уламата
9. Керемида

По дължина на уламата се полага подложка с ширина не по – малка от 1,2 м. Средата на подложката съвпада с остта на уламата. След това се полагат съединените плоскости така че припокриването да бъде на по – малко от 15 см
Разстоянието от остта на уламата под прав ъгъл трябва да бъде около 15 см. По остта на уламата, на вертикалната решетка се монтира дъска 50 Х 100 под хоризонталния борд ламарина на уламата. Закрепването на ламарината на уламата се прави с гвоздеи по хоризонталния борд, по посока отдолу нагоре.

Прехвърлянето на уламата трябва да бъде не по-малко от 20 см. Ако уламата завършва със ската на покрива, то отвеждането на водата се осъществява върху керемидите с помощта на оловна пластина.

Устройство на хребета

Устройство на хребетаПодложката от двете страни се полага след прегъването с припокриване не по – малко от 150 мм. След това се поставят необходимите рейки за вентилирането и летвите на решетката. Първо се полагат керемидите от едната страна на хребета, за да се отбележат местата на срязване. При отбелязване местата на срязване да се има предвид и мястото на билната дъска. Керемидата се отрязва колкото е възможно по- близко до билната дъска
и се прекрепя така, че билните керемиди да бъдат точно разчетени и да прилягат със своите странични страни към горната повърхност на реда керемиди. Всички билни керемиди, а също и редовите разрязани се прикрепят със поцинковани гвоздеи или самонарезни винтове.

Било

Било

Горните напречни летви на решетката се приковават примерно на на 25-40 мм от края на билната дъска. Дебелината на билната дъска трябва да бъде примерно 40 мм, а височината й – такава, че билната керемида да лежи върху керемидите от горния ред без да се допира до билната дъска. Под билните керемиди се залепя аеро елемент. Билните и керемидите от горния ред се зекрепят с поцинковани гвоздеи или самонарезни винтове. В местата на съединяване на билните керемиди припокриването трябва да бъде не по – малко от 60 – 100 мм. Във вътрешния край на билото се закрепя заключителна керемида или пластмасов билен челен елемент.

Фронтонен надвес

frontНа първо място се полага долният ред керемиди, след това ако е необходимо редът керемиди се премества така, че двете стрехи да бъдат с еднаква дължина и тези керемиди, които трябва да се изрежат се отрязват. Крайните редове керемиди се закрепят с поцинковани гвоздеи или самонарезни винтове.

Фронтонната дъска се закрепя към решетката така, че горният ръб на дъската да бъде на едно ниво с горния край на керемидата. Крайният жлеб се закрепя с поцинковани гвоздеи или самонарезни винтове отстрани към челната дъска на стряхата.

Фронтонен надвес

Фронтонен надвес

Проходи

prohodЗа покрива от керамични керемиди като правило вече се използват готови проходи, но ако те не са подходящи, тогава се правят индивидуално. Проходите се правят в съответствие със стъпката на напречните летви на хоризонталната решетка и разпределението на керемидите, като в случай на необходимост се прави допълнителна решетка. Проходите на тръбите се поставят колкото е възможно по близко до билото. Над проходите на тръбите трябва да се поставят снегозадържащи елементи.

Над прохода, в разрязаните места се правят специални направляващи жлебове за отвеждане на водата извън местата на прохода. Затова трябва да се постараете да извършите тези дейности на етапа на подготвителните работи, а не след полагането на покривното покритие.

Решетката се поставя в съответствие с изискванията. Дебелината на решетката на местата в които керемидите не се опират на долния ред керемиди трябва да бъде с 15 мм повече. На местата, където преминават тръби е необходимо да се използват уплътнители.

Видео инструкции за монтаж на керамични керемиди

Video:

Източник: www.vertum.su

Сподели:

ПРОДУКТИ

Дистрибутори

Дистрибутори
Call Now ButtonОбади се и поръчай