Как да изградим покрив с профилирана ламарина

Как да изградим покрив с профилирана ламарина

профилирана ламарина

профилирана ламарина

профилирана ламарина

профилирана ламарина

metal_listНиско тегло, висока здравина, голяма трайност, широка гама от цветове – са основните предимства на профилираната ламарина, което й осигурява популярност в съвременното строителство. Профилираните листове са покрити със защитен слой от полимерен материал, способен в продължение на много години, да осигурява солидна защита за вашия покрив. Според своите характеристики профилираната ламарина, не отстъпва на металните керемиди и става все по-добър избор като покривен материал.

Профилирана ламарина каква марка да изберем за покриване на покрива?

В днешно време промишлеността произвежда широк асортимент от листове профилирана ламарина, които се различават по височина на профила, конфигурация, дебелина на метала и широчина на заготовката, от която са направени.

За направата на скатен покрив с успех можете да използвате различни марки. Важното е, тяхното покритие да е устойчиво на въздействието на околната среда, носещата им способност да съответства на възприеманото снегово и ветрово натоварване. В зависимост от височината на профила и дебелината на метала е необходимо правилно да подберете стъпката на решетката ( вижте таблицата на наклоните и стъпката на решетката по – долу ).

За строителство на покривно покритие на скатен покрив ще бъдат напълно достатъчни листове профилираната ламарина с дебелина 0,5 – 0,7 мм. Най-популярните видове листове профилирана ламарина за покривни покрития са C21 и МП – 20R.

20-r-shema-profilya

21-shema-profilya

Изчисляване на необходимия брой листове профилирана ламарина

Както и при направата на покривно покритие с метални керемиди, преди да се пристъпи към покупка на профилирана ламарина е необходимо да се изчисли количеството на необходимите листове.

За това е нужно да се знае дължината на ската, неговата ширина и марката на профилираната ламарина, която сте избрали за покриване на покрива.

При изчисляването на броя на листовете можете да се възползвате от специална програма или да нарисувате в мащаб наклона на покрива и профилираните листове.

При определяне на необходимото количество листове не забравяйте, че те се монтират с припокриване един върху друг в местата, където се съединяват. Големината на това припокриване за всяка марка профилирана ламарина е различна. Тя трябва задължително да се вземе предвид, тъй като припокриването “изяжда” част от ширината на листа. Препоръките при монтажа, относно припокриването ( по една или две гофри ) – виж таблицата на наклоните и стъпката на решетката по – долу.

Освен това за надвисването на корниза е необходимо да се добави още дължина на листа, което в зависимост от марката може да достигне до 300 мм. Дължината на корнизния наклон за най – популярните марки профилирана ламарина са дадени в таблицата по – долу:

Профилирана ламарина Корнизен наклон, мм
НС-8, НС-10, НС-20, С-21 50-100
НС-35, С-44, Н-60, Н-75 200-300

Така също следва да се вземе предвид големината на припокриването по дължина, ако във вашия случай ще има съединяване на листовете по късата страна ( ако дължината на наклона е по-голяма от дължината на листа, което не е толкова често срещано, но се случва ). На тези места припокриването, в зависимост от наклона на покрива, достига от 300 мм ( при наклон до 14 градуса ) до 100 мм ( при наклон от 30 градуса и повече ).

профилирана ламарина
На рисунката са обозначени:
Кс – корнизен надвис на профилния лист
Нг – хоризонтално припокриване

listi_metalen_pokriv12

Преди покупка, също така е необходимо да се пресметне броя на допълващите елементи – планки и улами, които ще се монтират в местата на пречупване на наклоните, на челата и корнизите на наклоните, на билото и в местата, където наклоните се събират под контранаклон.

Допълващите елементи за монтаж на профилни листове са представени на рисунката по-долу:

допълващи елементи

Минимален наклон и стъпка на решетка за покривно покритие от профилирана ламарина

Както е известно, изборът на покривен материал много зависи от ъгъла на наклона. Покривните материали от листова стомана следва да се използват, като се започне от наклон 15 – 20 градуса.

От наклона зависи и стъпката на решетката, която се изпълнява под покритието от профилни листове. Стъпката на решетката и вертикалното застъпване на профилните листове ориентировъчно могат да се определят по дадената по – долу таблица:

Таблица на наклоните и стъпка на решетката
Профилирана ламарина Ъгъл на наклона на покрива, градус Дебелина на листа, мм Стъпка на решетката Особености на монтажа
С-8 15° и повече 0,5 Решетка непрекъсната Застъпване две гофри
С-10 до 15° 0,5 Решетка непрекъсната Застъпване две гофри
С-10 15° и повече 0,5 До 300 мм Застъпване една гофра
С-20 до 15° 0,5 – 0,7 Решетка непрекъсната Застъпване една гофра
С-20 15° и повече 0,5 – 0,7 До 500 мм Застъпване една гофра
С-21 до 15° 0,5 – 0,7 До 300 мм Застъпване една гофра
С-21 15° и повече 0,5 – 0,7 До 650 мм Застъпване една гофра
НС-35 до 15° 0,5 – 0,7 До 500 мм Застъпване една гофра
НС-35 15° и повече 0,5 – 0,7 До 1000 мм Застъпване една гофра
С-44 до 15° 0,5 – 0,7 До 500 мм Застъпване една гофра
С-44 15° и повече 0,5 – 0,7 До 1000 мм Застъпване една гофра
Н-60 не по – малко от 8° 0,7 – 0,9 До 3000 мм За покриви на промишлени обекти, два пъти по твърд профил C-44
Н-75 не по – малко от 8° 0,7, 0,8, 0,9 До 4000 мм За покриви на промишлени обекти, самоносещ профил

С увеличаването на ъгъла на наклона на покрива стъпката на решетката се увеличава. За направа на решетката под профилните листове се използват дървени греди 3×10 или 5×5 см.

Изграждане на скатен покрив с профилирана ламарина

Вие сте изчислили и купили неоходимото количество профилирана ламарина, а така също и допълнителните елементи, сега можете да пристъпите към монтажа на покрива.

Ако ще правите покрив с топъл таван, то рецептата на покривното покритие ще изглежда така ( от горе надолу ) :

 • профилирани листове
 • решетка;
 • хидроизолация;
 • топлоизолационен материал;
 • пароизолация;
 • контрарешетка.

Схемата на устройството на топлоизолиран покрив от профилирани листове е показан на рисунката по – долу:
pokriv_metalen

Не се препоръчва направа на мансардни етажи и стаи за отдих в таванските помещения при покрив покрит с профилни листове, тъй като никакъв топлоизолационен слой не спасява от гръмкото барабанене на дъжда по профилираната ламарина. Това е един от главните й недостатъци при използване за покривни покрития.

Ако се предполага строителство на студен таван, то рецептата за покривното покритие ще изглежда така:

 • профилна настилка
 • решетка;
 • хидроизолация;

В такъв случай хидроизолацията се разстила с неголямо провисване непосредствено по ребрата, върху които впоследствие се наковава решетката под профилираната ламарина така, както е показано на рисунката по – долу:

studen

На рисунката с цифри са обозначени:
1. ребра;
2. хидроизолация;
3. реброва планка ;
4. решетка.

Как изглежда решетката върху хидроизолацията е показано на фотографията по-долу:
решетка

Как да прикрепим профилираната ламарина на покрива?

Прикрепянето на профилираната ламарина към решетката става с използването на специални самонарезни винтове за профилни листове с уплътнителна подложка от неопрен, защищаваща от проникването на влага под покрива. Самонарезните винтове се призвеждат оцветени в цвят RAL, съответстващи на палитрата на профилираната ламарина. Стъпката на поставяне на самонарезните винтове не трябва да бъде по – малка от 500 мм. Самонарезните винтове се завиват в долната част на вълната на профилираната ламарина, а на мястото на монтажа на билото – в горната. samorezy-profnastil

Монтаж на челна планка

От страната на челото на ската профилираната ламарина се закрепя с челна ( фронтална ) планка, която защитава покрива от проникването на влага и от вятъра, който, при достатъчно силни пориви, може да скъса листовете.
Как се поставя челната планка е показано на рисунката по – долу: планка за метален лист

Монтаж на ъглова планка

В местата на пречупване на ската на покрива и на долепяне на ската към стената се монтира ъглова планка, която с помощта на самонарезни винтове и силиконова херметизация се прикрепя от едната страна към стената, а другата – върху профилираното покритие.

1

2

Изграждане на билото

Билото се прави по начина показан на рисунката:

montazh-bilo

В някои случаи се препоръчва използването на специална уплътнителна подложка, която предотвратява пропускането на влага под листовете на покритието.

Монтаж на уламата

монтаж на уламата
Там където двата ската се съединяват с контранаклон е необходимо да се монтира улама. За целта се използват специални планки: долна улама, която се поставя под листовете на профилната настилка, а така също горна улама за профилирана ламарина. Как изглежда това можете да видите на рисунката по – горе.

Особенности при поставянето на профилираната ламарина

При монтажа на профилираната ламарина не забравяйте да спазвате няколко основни правила:

 • Профилният лист трябва да се повдига хванат за неговите дълги страни. При това задължително ползвайте ръкавици, за да не се нараните на острите метални ръбове.
 • Когато качвате листа на покрива, отдолу задължително трябва да го подават не по – малко от двама човека.
 • По покрив от профилни листове трябва да се придвижвате внимателно, като стъпвате в гънката на вълната. Обувките трябва да бъдат с мека еластична подметка.

Инструкция за монтаж на покрития от профилирана ламарина

монтаж на профилирана ламаринаПравилното спазване технологията на изпълнение на покрития от профилирана ламарина ще предпази къщата от от свличане и течове, осигурявайки уютно и комфортно обитаване. Поцинкованата профилирана ламарина осигурява дълговечност на покрива и същевременно се явява екологично чист продукт. Инструкцията за инсталиране на профилираната ламарина ще ви помогне при изпълнението на такива строителни работи и вие ще се убедите, че това не е толкова сложно.

Избор на материали и инструменти

Първо трябва да ce избере подходяща за вашия случай профилирана ламарина. Съществуват няколко вида от този материал, предлагани на пазара. Профилираната ламарина може да бъде с марката H, C и HC . Профилираната ламарина с марка С има височина на профила 8, 10, 20, 35 и 44 мм и трапецовидна форма на профила. Най-често се използва за олекотени покривни настилки. Профилираната ламарина с марка НС е с височина на профила – вълна 35 и 44 мм и намира приложение за монтиране на покрив или по стени. Профилираната ламарина с марка H е с височина на вълната 57, 60, 75 и 115 мм има допълнителни усилващи ребра. Този вид се използва при покривни и междуетажни плочи.

Профилираната ламарина е лек, практичен и лесен за употреба материал, така че цената на такъв покрив е напълно приемлива. За да не се допуска повреда на листовете по време на транспортирането и разтоварването им, е необходимо да бъдат транспортирани вертикално и не позволявайки на листите да се огъват. Профилираните листи е добре да се доставят на покрива един по един по изградена от тънки греди скара. За изграждане на настилки от профилирана ламарина ще са необходими следните материали и инструменти:

sloi-profnastila

 • Профилираната ламарина;
 • дървени греди;
 • хидроизолационни материали;
 • самонарезни винтове;
 • дървена дъски;
 • винтоверт;
 • ножовка за метал.

Инструкцията за инсталиране на профилираната ламарина започва с задължителна проверка на всички необходими размери на покрива. При извършване на измерванията трябва да се вземе под внимание факта, че края на покривния лист ще се показва от края на корниза 4-5 cm. Вариантите по изпълнение на монтажа на този материал са много, те могат да бъдат намерени в продуктовия каталог. Само след това ще можете да изберете най-практичния вариант. При закупуване на профилирана ламарина да се изберат листи, дължината на които ще покрие точно дължината на покрива от корниза до билото. Трябва да се вземе предвид, че за съединяването на листите ще трябва да се добавят още 4-5 см и по този начин ще се повиши качеството на монтажа. Ако материалът има по-голям размер, преди да се повдигне на покрива за по-лесно транспортиране и монтаж разделете листа на парчета.

Технология на монтаж на покривни покрития от профилирана ламарина

Въпреки че инструкцията за монтаж е доста проста, не трябва да се подценява и да се забравя за точното изпълнение на всички изисквания, включени в инструкциите стъпка по стъпка. И така, първата стъпка е хидроизолация. Не пренебрегвайте този момент. Правилно изпълнената хидроизолация предпазва покрива и цялата къща от конденз който се появява при температурна разлика.

Монтаж на подпокривна изолация

монтаж на подпокривна изолация
 1. Ребро
 2. Топлоизолация
 3. Хидроизолация
 4. Контрагреда
 5. Скара
 6. Покривно покритие

На пазара има множество хидроизолационни материали, всеки от които има свои собствени характеристики и показатели. Хидроизолационният материал трябва да бъде положен върху покривната скара между гредите. Хидроизолацията следва да бъде разполагана перпендикулярно на ската с леко провисване. Важно е да се спазва разстоянието между столиците на скарата, на която ще бъде монтирана профилираната ламарина. Следващата стъпка е да се изпълни вентилацията на покрива. Най-лесният вариант за изпълнение на вентилацията на скатни и плоски покриви е полагането на дървени летви върху слоя от хидроизолация. Не трябва да се пренебрегва изпълнението на вентилацията, тъй като незначително количество влага все още може да проникне между покрива и хидроизолацията. Преди покриването на покрива с профилирана ламарина, още веднъж да се разучи инструкцията за монтаж.

Инструкция за монтаж на покривно покритие от профилирана ламарина

На нивото на скарата под планката за улама се монтират двустранно дъски на разстояние 50 см от средата на уламата. Долните дъски на уламата трябва да бъдат поставени с припокриване не по-малко от 20 см. Долната планка на уламата първоначално е нужно да се закрепи с няколко гвоздея в краищата, след което окончателно я закрепваме едновременно към цялата обшивка. За покриви с малък наклон, е необходимо да се прилага упътнителен мастик, за плосък покрив не е задължително да се изпълнява. След това се монтира долната планка на уламата. За да направите това, горния край на планката се прегъва. Долната планка на уламата трябва да влезе на повече от 25 сантиметра под края на листа. Между долната планка на уламата и профилирата ламарина трябва да се монтира универсален или профилиран уплътнител. При изпълнение монтажа на покритие върху правоъгълно-скатен покрив се препоръчва да се започне работа едва след като са инсталирани челните дъски. Това ще позволи по-лесно и удобно да се поставят листите. Горната челна дъска трябва да се сложи над скарата, защото след това към нея ще бъде закрепена челната планка. По този начин ще може да получим така наречения вятърен ъгъл.

Монтажа на покритието започва след инсталирането на корнизната планка. Тя може да бъде закрепена както с винтове така също и с гвоздеи. Корнизната планка трябва да бъде разположена под хидроизолационния слой. Само по този начин конденза плъзгайки се надолу по хидроизолацията, ще попадне върху планката, а след това във водоотвеждащата система до земята. Това допринася за по-ефективно отстраняване на влагата. В този случай, няма да бъде излишно да се инсталира уплътнител , които трябва да е въздухопропусклив. Ако корнизната планка се намира под профилираната ламарина, преди полагането на покритието е необходимо да се осигури допълнителна вентилация на подпокривното пространство.

Отводнителния канал, разположен на профилирания лист трябва да бъде продължен със следващия лист. При това полагането на листите може да се изпълни както от дясно на ляво така и обратно. Новият лист трябва или да се подпъхне под предишния лист или да се наложи върху него. При припокриването на плоски покриви трябва да се използва надлъжна печат и да се припокриват листи на една и съща дължина на вълната. Ако уплътнението не се прилага, е необходимо да се припокриват с дължината на две вълни. При покриване на стръмни скатни покриви може да не се използва уплътнител, а застъпването се изпълнява на дължината на една вълна. Технологията на настилки от листова ламарина предопределя полагането на профилирана ламарина.

На двускатен покрив полагането започва от края на покрива. Полагането на профилираната ламарина на скат с триъгълна форма започва от центъра на ската. Листите трябва да бъдат разположени в линия, като това се постига чрез щнур, опънат по дължината на корниза. Някои погрешно подравняват по края на ската. Технологията на монтажа на профилираната ламарина е много сходна с полагането на металните керемиди. Не трябва да се забравя за корнизното надвисване което е 3.5-4 см. Първия лист временно се фиксира с видия. По този начин се монтират още 4 бр.листи. Покривните листи се съединяват помежду си на върха на вълната с помощта на покривни самонарезни винтове гребена равномерно на разстояние от 50cm. След като листите са подравнени по корнизната линия те се съединяват окончателно.

Профилираната ламарина на корниза и билото се закрепя чрез дъното на профила към скарата във всяка вълна. В зависимост от дебелината на използвания покривен материал, средната част е необходимо да се закрепи в шахматен ред; самонарезните винтове се завиват по 5 бр. на кв.м.

Метод за монтаж на покрития от профилирана ламарина на редове

За вертикален монтаж първо се монтира първия лист от долния ред и временно се укрепва. След това, по същия начин се поставя първият лист от втория ред. След това се монтира втория лист от първия ред и втория ред. Получава се блок, които се състои от четири листа. Процедурата се повтаря като се монтира следващия блок. Този метод се използва най-добре при покривни настилки от профилирана ламарина с водоотвеждащ канал. Вторият вариант включва изграждането на блок от три листа: два от тях са подредени в първия ред и са свързани един към друг, а към тях се закрепва един лист от втория ред. Блокът окончателно се фиксира след подравняване по корниза. След това се преминава към закрепването на следващия блок. Този вариант е подходящ, когато се използва материал, който няма отводнителни канали.

монтаж на редове

Обърнете внимание на факта, че използваният материал е достатъчно лек, затова не трябва да се прилага голямо натоварване върху него, например, движение по покрива по време на работа.

Как да се монтират правилно билната и челна планка

Челната планка ще има дължина 2 м, при увеличаване с 5-10 cm е необходимо да се добави планка чрез припокриване. Полагането на челните планки трябва да бъде изпълнено в посока от корниза към билото. Ако дължината й е по-голяма, при билото можете да я изрежете. Челната планка следва да покрие най-малко височината на една вълна. Тя е закрепена не само за челната дъска , но и към листовете с помощта на винтове на разстояние не повече от 1 m. За да инсталирате билната планка е по-добре да се използват гладки билни елементи. Между тях и покривното покритие,което е с трапецовидни профили, се препоръчва поставянето на допълнителен въздухопропусклив уплътнител. Ако материалът има малка вълна, уплътненията са гладки билни елементи. Билните планки се монтират чрез припокриване от 10 см и повече. Те се закрепят към профилираните листове са закрепени с самонарезни винтове на разтояние до 30 см.

монтаж профилирана ламарина

Свързващите планки трябва са с дължина 2 м, те трябва да бъдат монтирани с припокриване от 20см. и повече. Закрепването към покривните листи е чрез самонарезни винтове 19/4,8 mm на разстояние не по-малко от 40 см. Свързването към стената трябва да се изпълни чрез замонолитване в канал или да се скрие под обшивката на стената. Винтовете се монтират в горната част на вълната. За свързване на края на покрива към стената се осъществява чрез билен уплътнител. Той е се поставя между свързващата планка и горната част на листа. В една страна, опираща плоския покрив на стената е препоръчително да се използва надлъжен печат. Това ще осигури защита от проникване на сняг в слота. При монтаж на стръмен покрив това не е необходимо.

Видео инструкции за монтаж на скатен покрив с профилирана ламарина

Video: Монтаж кровли из профнастила своими руками

Видео инструкции за монтаж на скатен покрив с метални листи

Сподели:

ПРОДУКТИ

Дистрибутори

Дистрибутори
Call Now ButtonОбади се и поръчай