Как да изберем интериорни врати? (част 3) | MKM БГ ГРУП

Как да изберем интериорни врати? (част 3)

21 май, 2020 | Сподели: |

Професионални съвети (част 3)

Интериорни врати с ламинирано покритие

Ламинатът е един от най-разпространените материали, използвани за външна декорация на врати. Освен за декорация, той защитава перфектно основата. Има солиден външен вид, но не винаги възприема негативни влияния, като влажност, висока температура и др.

Врата от дървесни частици, покрити с ламинирани MDF панели

Интериорни врати с ПВЦ покритие

Това е удароустойчив материал, характеризиращ се с висока химична и механична устойчивост. Външно PVC покритието изглежда не по-лошо от покритие с ламинат. Можете да изберете продукт с различни цветове, включително имитация на ценни дървесни видове.

ПВЦ покритие за врата

Интериорни врати с покритие от естествен фурнир

Като покритие за основата на интериорните врати много често се използват естествени материали – главно фурнир. Вратите от фурнир са изработени от дърво с дебелина от 0,1 до 10 мм. Естественият фурнир, дори и най-тънкият, перфектно предава характерната текстура на определен дървесен вид, запазва цвета си перфектно и не се влошава при умерени физически влияния. Материалът перфектно абсорбира петна, бои и лакове, има висока адхезия към лепилата, с които се фиксира върху основата. При правилна обработка на конструкцията от естествен фурнир, тя почти не се различава от продукт, изработен от естествено дърво.

Врата от дървесни частици и MDF, покрити с естествен фурнир

Интериорни врати с покритие от еко фурнир

По-евтин вариант за покритие е еко фурнирът. Това са естествени дървесни влакна, свързани със синтетични смоли. Продуктът повтаря модела от естествено дърво. Формалдехидът, който се използва като свързващ елемент, носи определени рискове за здравето. Ето защо е по-добре да изберете този вариант за селска вила или къща, в която хората не живеят през цялата година. Изпускането на пари от синтетични смоли може да започне само в изключителни случаи, при температура в къщата над 400C или директно продължително излагане на слънчева светлина. При други обстоятелства еко фурнирът не е по-опасен от естествения.

Врата от борови греди, завършена с MDF панели, покрити с еко фурнир

Интериорни врати с покритие от стъкло

Стъклото е един от най-добрите материали за запълване на отворите на рамките на интериорните врати. Стъклото на вратата със слой от прозрачна пластмаса (триплекс) е абсолютно безопасно. Дори при силни удари е трудно да се счупи. Предимствата на стъклото са голям избор от цветове, възможността да се използва продуктът като огледало, лекотата на декориране с дърво или метал, удобството на боядисването. Единственият недостатък на стъклото е ниското ниво на звукоизолация.

В обобщение можем да кажем, че най-доброто решение би било врати от МДФ или плочи от дървесни частици, покрити с естествени фурнири. Но това ще бъде най-скъпият вариант. Следващият вариант са вратите от MDF или плочи от дървесни частици, покрити с ламинирано покритие или еко фурнир. Най-достъпният варинат е покритие от ПВЦ, но по разнообразие на дизайна той надминава всички други покрития.Обади се и поръчай