Как да изберем интериорни врати? (част 2)

20 май, 2020 | Сподели: |

Професионални съвети (част 2)

4. Формовъчни интериорни врати

Рамка, изработена от летви или метал и елементи от стъкло или непрозрачен панел. Освен стъклени, за украса на конструкцията могат да се използват дървени, пластмасови или метални елементи.

Устройство на формовъчна врата:

1. MDF
2. Стъкло
3. Греди от масивно дърво
4. PVC фолио
5. PVC ръб

 

Предимства:

  • – здравина и издръжливост;
  • – интересен дизайн;
  • – различни размери.

Материали, използвани при изработката на интериорни врати

При избора на интериорна врата от голямо значение е вида материал, от който е направена. За производството на врати се използват както естествени така и изкуствени материали – дърво, метал, стъкло, МДФ и други.

Врати от масивно дърво

врати от масивно дърво

Ако се съсредоточите само върху здравината, тогава това е най-добрият избор за вас. Въпреки че е скъп, това е много надежден и висококачествен материал. Тези врати напълно отговарят на друго важно изискване за интериорен дизайн – звукоизолация. От дървесните видове се използват дъб, бук, орех, но те са подходящи само за скъпи врати по поръчка. Основно се използва бор, който е изключително издръжлив като материал.

 

Врати от изкуствени материали

врата MDF

Използването на изкуствени материали прави интериорните врати по-евтини, при това без да губят своите основни свойства. Разнообразието е голямо – борови блокове, ПДЧ, МДФ, клетъчен картон. ПДЧ и МДФ плоскостите могат да бъдат твърди или клетъчни. Кухите плочи влияят върху устойчивостта на вратата, но я правят по-лека и по-евтина.
Най-добре е да закупите врати, изработени от МДФ-фибро плоскост на основата на естествени смоли. Това е траен, водоустойчив и екологично чист материал, който е и лесен за обработка. Това позволява да се изработват интериорни врати с по-сложен дизайн.
Врата пълна с MDF

MDF плоскостите са по-предпочитани от ПДЧ. За производството на плочи от дървесни частици се използват синтетични свързващи вещества, които са склонни да отделят не много безопасни изпарения при нагряване.

Врата от кухо ПДЧ

Врата от монолитно ПДЧ

Често баровете от дърво с ниско стойностни видове се използват като вътрешно пълнене, което е добро решение. Цената на такива врати обаче е малко по-висока.

Врата пълна с дървен материал

Врати запълнени с „пчелна пита“ не са толкова здрави. Ако външното им покритие е с малка дебелина, тогава е много лесно те да се пробият.

Врата с пълнеж от пчелна питаОбади се и поръчай