КАК ДА ИНСТАЛИРАТЕ ВИНИЛОВА НАСТИЛКА ВЪРХУ БЕТОН (ЧАСТ I)

18 октомври, 2019 | Сподели: |

Виниловата настилка е сравнително ново покритие, така че за тези, които се чудят как да монтират винилова настилка върху бетонна основа, представяме някои професионални съвети.

РАБОТА С ВИНИЛОВА НАСТИЛКА

Виниловата настилка е достатъчно пластично и тънко покритие с дебелина по-малка от 3 мм. Ето защо в днешно време много хора могат да се чудят как да го поставят правилно. Съответно, докато го инсталирате на неравна повърхност, ще се сблъскате с разочарование: всички недостатъци ще бъдат ясно видими. Затова производителите предупреждават: настилките от винил трябва да се полагат само върху идеално гладката, специално подготвена основа. Нека да поговорим как правилно да монтирате винилови настилки върху бетонна основа.

ПОДГОТОВКА НА ПОДА

Първо трябва да се положи избрана от вас саморазливна замазка. На пазара се предлага разнообразие от такъв тип смеси – те могат да бъдат цимент, мазилка или полимер. Последният вариант е най-подходящият. Полимерните разтвори ви позволяват да създадете тънък слой за идеално равната и гладка повърхност, което е най-добрата основа. Преди това е нужно напълно да почистите пода от остатъците от бои и замърсяване. Всички открити дефекти трябва да бъдат почистени и третирани с шпакловка. След изсъхването на замазката е необходимо да се полира. В последния етап на подготвителната работа е необходимо да премахнете праха и да нанесете грунд върху основата. Почистете целия прах с прахосмукачка и проветрете стаята.
ВАЖНО! Полагането на виниловата настилка може да започне само след изсушаване на основата. Допустима е 5% влага, в противен случай покритието ще се деформира или ще се отлепи. Добрата новина е, че е доста лесно да се монтира винилова настилка върху бетонна основа. Това ще ви отнеме няколко часа (в случай, че основата е подготвена перфектно, разбира се). Преценете сами: подът от около 12 квадратни метра може да намери своя нов „винилов живот“ само за 1,5 часа!Обади се и поръчай