Кой е най-добрият материал за всеки дом и проект? Част I

22 март, 2017 | Сподели: |

Сигурни сме, че по този въпрос всеки си има мнение. За нас обаче, най-добрият материал, който задължително трябва да присъства във всеки дом е дървото. То е изключително подходящо за всякакви проекти.

Дървото, наред с камъка е извечният строителен материал. Разновидностите са безкрай – иглолистна и широколистна дървесина, различни продукти от дърво, всякакви форми и размери, подходящи и за влагане по време на строителство и като довършителни материали. Ето някои продукти от дърво, които са масови на пазара:

pdchПДЧ или плоча от дървесни частици, смлени, пресовани и слепени със специална смола. Производството му стартира началото на миналия век. Обичайно днес ПДЧ плочите са трислойни със среден по-груб слой, покрит двустранно със слоеве от по-добре пресовани по-фини частици.
Недостатък на ПДЧ плочите е формалдехида, който е част от смолите, използвани за слепване на частиците. При производството днес този проблем е изцяло елиминиран при ПДЧ клас Е1 и максимално снижен в ПДЧ клас Е2.
Материалът не подлежи на релефна обработка и не е влагоустойчив. Често се използва за изработка на мебели от икономичен и среден клас, поради богатите варианти цветове и фурнири, в които се предлага.

mdfMDF или medium density fiberboard, е средно плътна дървесно-влакнеста плоча. Суровина за производството на MDF е мека дървесина – трупите се белят, нарязват и обработват под високо налягане с пара. Накрая буквално смляната дървесина, се пресова при високо налягане и температура. Тук слепването е с парафин и лигнин, което означава, че материалът е напълно безопасен и екологичен. Той е гладък, чист, без дефекти и се обработва лесно. Освен това, MDF е устойчив на вода. Тези му характеристики са в основата на по-високата му цена, в сравнение с ПДЧ.

fazerДВП или дървесно-влакнестите плочи, познати като фазер, са получени от дървесни влакна, които се развлакняват при обработка с механично триене и пара. Получената развлакнена дървесина се свързва с различни съставки, които се отводняват. Следва пресоване при високи температура и налягане. Фазера намира приложение в строителството, мебелната и автомобилната промишленост, както и за опаковки и амбалаж.

Разговорът ни с главен герой дървесината и нейните разновидности и приложения, продължава в “Кой е най-добрият материал за всеки дом и проект? Част II”Обади се и поръчай