Каменна настилка в градината за начинаещи

6 август, 2015 | Сподели: |

Каменна настилкаЗакупихте си чудесни градински мебели, но нямате стабилна повърхност, на която да ги разположите в двора. Люлеещият се стол все затъва в тревата и пръстта, а масата се накланя на една страна. Къде да разположите дворните удобства, така че да се наслаждавате на хапване на открито с приятели или да изпиете чаша домашна лимонада в мързеливите следобеди? Направете си кът от камък в двора!

По-напредналите домашни майстори могат да изберат предпочитан материал – варовик, тухла, гнайс, пясъчник, гранит, защо не и нещо от тези красиви плочи. За тях ще е следващият ни материал. Днес обаче започваме с първите стъпки в „павирането“ на кът в градината. Най-добре материалът, необходим за изпълнение на първия ви проект, да не изисква рязане – изберете си плочи с неправилна форма.

Ето какво ще ви трябва за каменна настилка в градината:

 • плочи с неправилна форма; количество в зависимост от зоната, която искате да покриете; тухли; павета
 • маркуч
 • колчета и канап
 • гребло
 • лопата
 • ръчна количка
 • дребен чакъл
 • строителен пясък
 • метла или четка с твърд косъм
 • геотекстил или материал за ландшафтно оформление
 • трамбовка (можете да вземете под наем)

Стъпка едно:

step1_build_patio

С помощта на колчета и канап очертайте формата на мястото, което ще покривате с каменни плочи. Ако се чудите колко голямо да е пространството, което ще отнемете от двора, просто разположете мебелите с доволно разстояние между тях и преценете, колко място е необходимо. После прибавете още малко. За всеки случай. Така винаги ще има къде да добавите някоя нова кашпа или друга красота, с която сте се сдобили и искате да направите част от двора си. С лопата, премахнете чимовете и почвата от избраното кътче на двора. Дълбочината трябва да е около 12 см, плюс дебелината на избрания материал. С ръчната количка извозете пръстта до подходящо място.

Стъпка две:

изграждане на Каменна настилка

Покрийте изкопа с геотекстил. Тази стъпка не е задължителна, но е добре да не я пропускате, за да избегнете израстването на плевели между плочите.

Стъпка три:

изграждане на Каменна настилка

Насипете чакъл, така че да покрие 10 см в дълбочина, върху цялото пространство. Разстелете с греблото. Трамбовайте. Добавете 2-3 см пясък. Трамбовайте отново.

Стъпка четири:

изграждане на Каменна настилка

Започвайки от едната страна, започнете поставянето на първите плочи. Напасвайте ги спрямо формата им, все едно редите пъзел. Ако е необходимо, добавете пясък под камъните, за да постигнете равна повърхност. Разположете камъните възможно най-близо един до друг. Големите разстояния биха приютили плевели, които да причинят неравности на настилката.

Стъпка пет:

изграждане на Каменна настилка

Каменните плочи са разположени, нагъсто, в целия изкоп, нивото им е равно, какво следва? Пясък! Насипете по цялата повърхност от строителния пясък, като с твърда метла или четка го избутвате до фугите между плочите. Когато са запълнени, напръскайте ги с водна мъгла с градинския маркуч. След намокрянето пясъкът ще слегне. Повторете процеса след около седмица, както и винаги, когато материалът във фугите спадне като ниво.

Стъпка шест:

изграждане на каменна настилка

Наслаждавайте се! Вече имате прекрасна каменна настилка, където да приютите градинските си мебели, шезлонги, открита трапезария, саксии или каквото ви е на ума. Ако желаете, засейте подходящи растения около каменното петно в градината.

Източник: www.bhg.comОбади се и поръчай