Дзен градина с „дървото на боговете“ криптомерия

3 ноември, 2016 | Сподели: |

Криптомерията (апонски „sugi“) е иглолистно дърво с родина Япония. Често бива наричана „японски кедър“, въпреки че е от семейството на кипарисите. Расте равномерно и е с много красива форма. Студоустойчив вид с червеникава кора, който предпочита добре дренирана, влажна богата почва и сенчесто разположение. Не обича алкални почви. Листата представляват спирално разположени иглички, дълги от 15 до 25 мм.

Наричат криптомерията „японското дърво на боговете“. Тя е най-високият и масивен дървесен вид в страната на изгряващото слънце. Сади се около светилища и храмове и легендите носят, че е предпочитано от боговете обитание. В същото време, отглежда се масово и заради своята дървесина, която е мека, лека и се обработва лесно. Използва се широко в строителството, производството на мебели и други.

Криптомерията е дървесен вид, здраво вкоренен в японските история, култура, вярвания, с които щедро се залесяват големи територии в страната на изгряващото слънце.

criptomeriq

Основният вид е криптомерия е Cryptomeria japonica. Най-старите дървета в Япония са с височина от цели 45 метра. По принцип, височина от 8 до 10 метра този дървесен вид достига за 10 години.

Съществуват още много разновидности криптомерия, повечето от които са джуджета. Най-популярният и разпространен нискорастящ вид криптомерия, е Globosa Nana. Този вид е храстовиден и расте бавно. Възможно е за период от 15 години да достигне височина от 3 метра. Листата му приличат на иглички, но са меки. На цвят са ярко зелени с леки жълти оттенъци, а студените месеци оранжево-червени.

Криптомерия Vilmoriniana пък, достига около 30 см. височина и е предпочитана за алпинеуми.

Като цяло, криптомерията в основния и вид – Cryptomeria japonica е разпространена в Япония и Китай. У нас се отглежда за озеленяване, особено по-дребните видове, които са много красиви. Не е за пренебрегване и фактът, че зимата зеленото на игличките преминава в медночервено, което е много атрактивно. Оформете своята дзен градина с този атрактивен дар на природата – криптомерията.Обади се и поръчай