Пътечка от дърво в градината

20 юли, 2015 | Сподели: |

Wooden_Path16

Пътечка от дърво в градината? Защо не? Красиво, практично, много вписващо се в градината! Отряза дърво, което беше до оградата, защото пречи на съседите? Няма проблем! Не го гласи за камината – за тази цел си отдели клоните. Ствола нарежи на филийки и с тях си направи пътечка!

Ето как да си направиш пътечка от дърво в градината:

wooden_path1. Имаш дърво – режеш на филийки с дебелина 3 до 5 сантиметра.
Нямаш дърво – намираш си такова, режеш ствола по описания начин.

2. Използвай шкурка, за да загладиш и почистиш.

3. Ако искаш цветни дървени плочки:
Запаси се с подходяща боя за дърво (или масло) в предпочитани цветове от съответния магазин, като не забравяш да си вземеш и четка. Време е за труд и творчество! Може и децата да боядисат стъпчиците, но, въоръжи ги с подходящи предпазни средства – маска, престилка. Изчакай да изсъхне и мини с импрегнатор за дърво. Прескочи точка 4.

4. Ако искаш дървените плочки неоцветени, направи следното:
Обработваш парчетата с препарат против дървояди, импрегнатор или пък направо с универсален препарат за защита на дърво. Той ще пази дървените резани от насекоми, микроорганизми и гъби, като същевременно ще консервира дървото и то няма да се промени във времето.

5. Можеш да:
Сложиш дървените стъпчици без да ги фиксираш – така ще можеш да ги местиш при нужда, или децата да ги ползват при игрите си.

6. Ако искаш да ги фиксираш, първо почисти хубаво мястото, където ще бъде твоята пътечка. Изкопай на дълбочина дебелината на филийките дърво минус половин сантиметър. Трамбовай добре, за да улегне.

7. Ако желаеш, за външна граница на пътечката можеш да сложиш павета. Ако не – премини към следващата стъпка. От външната им страна насипи пръст и ако желаеш насади билки, ягоди или малини. Започни да разполагаш дървените дискове на избраното за пътечката място, очертано от паветата. Започни от по-големите дискове, наслагай ги като основни стъпки, а разстоянието между тях запълни с по-малките. След като всички дискове са разположени, засипи с пръст. Гледай хубаво да са запълнени разстоянията между пръстените. Почисти повърхността на дървото. Ако желаеш, засади трева в пръстта във фугите.

Wooden_Path128. Ако не желаеш да очертаваш пътечката с павета, просто вкопай дървените дискове на избраното място. Издълбай подходящи дупки, притисни и зачукай леко резените в тях. Около тях насипи допълнително пръст, за да изравниш нивото. Можеш да посееш райграс или други растения и пътечката да изглежда потънала в зеленина.
Гарантирано дървената ти пътечка ще впечатли гостите на дома ти.
Вече се случи?

Казахме ти 🙂

Източник: www.celebrationgeneration.comОбади се и поръчай