Грижи и особености на градинското езеро

2 ноември, 2016 | Сподели: |

Градинското езеро е оазис, който отива на всяка градина. Допълнено с водни растения, а защо не и риби, то е притегателен център на всеки двор. Има обаче, особености в неговата поддръжка, с които е добре да сте запознати. Някои от тях, ще разгледаме сега.

Градинското езеро също като своите големи събратя, натрупва биомаса. Тук обаче няма водни течения и миграция на животни, с която тя да се изчиства. Затова и е нужно да се полагат грижи за почистването на водата – от излишните минерални и органични вещества.

overall-pondsm

Това се постига чрез употреба на различни способи. Сред тях са:
– помпи и филтри – механични, биологични, механични
– UV лампи за унищожаване на водорасли
– аератори
– бактерии, които ускоряват минерализирането на органичните отпадъци във водата
– абсорбиращи гелове, които поглъщат детрита и водят до по-бързо утаяване на дъното

Правилото е едно – колкото по-малко е едно градинско езеро, толкова повече то се нуждае от почистване. Защо това е така? Малкото езеро е големи разлики в температурите – защото се загрява или охлажда много по-бързо от големия водоем. Топла ли е водата, низшата флора се множи – а тя включва водорасли. Това води до мътна вода и като цяло, по-ниски естетични качества на езерото. Водата с по-висока температура води и до бурно развитие на водните организми, които изчерпват съдържанието на кислород във водата. Това пък води до ограничена фауна. Подобни условия са по вкуса само на жабите и някои шаранови риби.

Голямо ли е езерото, то то е с по-постоянна температура. Оттук следва по-богата и устойчива екосистема.

От особено значение за градинските езера е хидроизолацията. На практика, тя е това, което формира езерото, задържа водата в него и не я пуска да попие в почвата. Хидроизолациионна PVC мембрана за декоративни езера с отлични качества на български производител е RUVIMAT P 04, 06, 08. PVC мембрана RUVIMAT P за изкуствени езера и басейни е предназначена за хидроизолация на биотопи, водоеми, малки декоративни езера и градински басейни. PVC мембрана RUVIMAT P за изкуствени езера и басейни е устойчив, дълголетен, здрав, як и еластичен продукт.

Не забравяйте, че ако искате Вашето езеро да е дом на рибки, то трябва да е поне 0,8 метра дълбоко, за да могат те да презимуват успешно.Обади се и поръчай