Хидрофобният шперплат – материал с много имена и приложения

11 август, 2016 | Сподели: |

Един от най-популярните и използвани материали в строителството е познатият като хидрофобен шперплат. Известен и като влагоустойчив, водоустойчив или просто като кофражни платна. Последното му наименование е продиктувано от основната му функция – за изграждане на вертикален и хоризонтален кофраж.

Платната хидрофобен шперплат обикновено са с големи размери. Това способства лесното и бързо редене на кофража. Друга от характеристиките на материала – неговата гладка повърхност – способства идеалната гладкост на бетона, след декофриране. Почиства се бързо и лесно и е готов за нова употреба. Качествените платна запазват стабилни размерите си и не се подуват.

Добрият хидрофобен шперплат е в високи технически показатели. Той е здрав, устойчив, гладък и с многобройни приложения. В строителството на по-малки обекти, обикновено се влага подпокривно. Използва се и за изграждане на различни съоръжения с външна и вътрешна употреба – подиуми, сцени. Намира приложение и като подложна подова повърхност за големи товарни моторни превозни средства.

Видовете хидрофобен шперплат се определят по няколко основни критерия:

  • Според вложения дървен материал – топола, бук, бреза, комбиниран; най-често у нас тополата е основна за платната;
  • Според фолиото, с което е покрит хидрофобния шперплат – различаваме хидрофобен шперплат с кафяв или черен филм;
  • Според лепилото, използвано за олепиляване на дървесните частици – най-добри са феноловите WBP лепила;
  • Според размера на хидрофобния шперплат: 1220×2440 мм или 1250×2500 мм (стандарт на европейските производители)
  • Дебелина на хидрофобния шперплат – 21 мм (13 дървесни слоя); 20 мм (12 дървесни слоя); 18 мм

Ние, от МКМ освен качествен хидрофобен шперплат – с размери: 2440 x 1220 x 21 mm;
основа: топола 13+2 слоя надлъжно разположение – разполагаме и със специалисти, които могат да Ви помогнат в осъществяването на Вашия проект. Те са запознати с тънкостите в строителството. Боравят умело с шперплата, съхраняват го правилно, използват подходящите кофражни масла и скрепителни способи. Кофражните платна са начинът, по който железобетона се оформя външно. Доверете се на качеството и опита!Обади се и поръчай