История на металните керемиди | MKM БГ ГРУП

История на металните керемиди

28 март, 2016 | Сподели: |

Реално, металните керемиди и изобщо, покриви, не са нещо, появило се последните години. Напротив, били са използвани и предпочитани и в миналото.

Римляните покрили с мед всеизвестният Пантеон на деветте божества на седемте планети, построен от Марк Випсаний Агрипа през 27-25 г. пр.н.е.. Храм Loha Maha Paya в Шри Ланка, построен през 3 век пр. Хр. пък е покрит с медни керемиди.

Редица сгради от средновековието също са покрити с медта и нейни сплави.
Медният покрив на построената около 1010г. Катедрала “Св. Успение Богородично” в Хилдесхайм, Германия бил поставен през 1280г. Храмът е част от световното наследство на Юнеско, а покривът му си бил на мястото чак до бомбардировките през II-рата световна война.
Датският замък Кронборг, построен през 1420 г. като укрепление на Крал Ерик VII, също е под егидата на Юнеско. Той е един от най-известните ренесансови замъци, използван като прототип на замъка Елсинор в едно от най-известните произведения на Шекспир – “Хамлет.” Медният му покрив бил поставен през 1585 и реновиран през 2009г.

78205470

В миналото покриви били покривани освен мед и с цинк и олово. Те обаче, били скъпо покритие, поради ръчния труд, който изисквали. Този проблем отпаднал с настъпването на Индустриалната революция. Вече и производството, и транспорта на този тип покриви били на много по-ниски и поносими цени, съответно достъпни за повече социални прослойки.

С времето, металният покрив се развивал и променял.
Днес съществуват различни видове такива покриви. Те са изработени от вълнообразна поцинкована стомана; сплав от цинк, алуминий и стомана със силициево покритие; мед; неръждаема стомана; алуминий; стомана с каменно покритие; олово; калай или пък различни метални керемиди; Основният материал обикновено е обработен с различни покрития – епоксидни смоли или керамични покрития, с оглед повишаване положителните характеристики и качества.

Металните керемиди са покривни листове, които са предварително формовани. Те са направени от горещо поцинкована стомана, еднородна по химичен състав и механични свойства, която е с най-високо качество и дебелина половин сантиметър. Отгоре е положено полиестерно покритие. Подробното устройство на металната керемида вижте тук.
Като цяло, металният покрив, и в частност металната керемида, са материал с широки естетически качества. Те имитират всички видове познати, добре приети и предпочитани покривни покрития – глинени керемиди, дървени покриви, викториански метални плочи… Изходният материал за изработване на металните керемиди, се изработва в необходимата форма, която може да е включително във вид на отделни летви или керемиди.
Дълголетието си металната керемида дължи на материала, от които е изработена и неговото покритие.
Днес металните покриви са все по-често срещани, не само заради издръжливостта си, но и заради високата си адаптивност към всякакви архитектурни стилове.
Те са леки, незапалими, ветроустойчиви и спомагат намаляване консумацията на енергия на домакинствата, поради топлината, която отделят. Монтират се бързо и лесно и са рециклируеми.
От древността, до днес, металните керемиди са материал, използван в покривните покрития, с все повече почитатели.
Изберете своята покривна система от професионалисти с доказан опит в областта, с битумни, метални, дървени керемиди; Покривна система, напълно адаптирана за Вашите нужди и изпълнена от специалисти в монтажите на покриви.







Call Now ButtonОбади се и поръчай