Гауди, Саграда Фамилия и 3D принтирането

29 октомври, 2015 | Сподели: |

Какво общо има вечната катедрала в строеж на Гауди, с 3D принтирането? Амиии… Да караме поред.
Саграда Фамилия (Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família ) или „Базилика и изкупителен храм на Светото семейство“ се намира в Барселона, Испания. Неин главен архитект е Антони Гауди, строежът и е започнал преди цели 133 години в далечната 1882 година и все още не е завършил! Сградата е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

la_sagrada_familia

Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет е роден е на 25 юни 1852 г. в Реус, Каталуня, Испания. Той е световноизвестен архитект с много специфичен стил = смесица от ар нуво (по-специално Каталонски модернизъм) + неоготика + сюрреализъм + кубизъм.
Запазена „марка“ на Гауди са саламандърът и четворният кръст.

Завършва архитектура в Училището за изящни изкуства в Барселона, преобразувано във Факултет по архитектура на Барселонския университет.
Започва от чертожник. Следва скромна поръчка на витрина за Световното изложение в Париж, от производител на ръкавици. Гауди създава и редица църковни интериори.
Първата жилищна сграда, която проектира е огромната триетажна къща „Висенс“.

Следват вила „Ел Капричо“, Епископският дворец в Асторга, Манастир и училище на ордена на Света Тереза от Авила, Къща „Фернандес и Андрес“ (къща на Бонинесите)…
Знаменити и световноизвестни са „поръчаните“ на Гауди от каталонския индустриалец Еузеби Гуел (Eusebi Güell), едноименни парк, винарна, дворец „Гуел“ (Güell).

Последният след създаването си добива широка известност и отвъд океана и носи световни слава и признание на създателя си. Той е и единственото дело на Гауди непокътнато и запазено изцяло в оригиналния си вид. През 1984 ЮНЕСКО обявява дворец Гуел за паметник на световното културно наследство. Днес е музей.

Вдъхновението и идеите си Антони заимства от природата. Чудните сгради и паркове излизат изпод сръчните ръце на визионера с буден ум, докато нелепа случайност не слага край на жизнения му път.
На 7 юни 1926 г., на път за обичайните си изповед и молитва в Sant Felip Neri, Антони Гауди е блъснат от трамвай номер 30. Парадоксално е, че никой от съгражданите на твореца не иска да го откара в болница, тъй като джобовете му са празни и няма да могат да си възстановят разходите за транспорта. Маестрото на приказните сгради е откаран от органите на реда в болница за бедни. Открит е от свещеника на „Светото семейство“ на следващия ден. Отказва преместване в по-добро болнично заведение с думите „Тук, сред бедните е моето място“.
На 10 юни 1926, на 73 години, Гауди заема мястото си сред звездите.
Саграда Фамилия, делото на живота му, остава незавършена.

И така, вече 89 години, откакто създателят и го няма. Последните си години той прекарва в къщичка до Базиликата. Визията му е за 18 кули, представляващи във възходяща височина дванадесетте апостоли, Дева Мария, Четиримата евангелисти – Лука, Матей, Йоан и Марк; и Исус Христос. За да създаде това, което иска, Антони конструира и произвежда сам машините, с които се изработват част от орнаментите и профили на колони. Работилницата, ведно с инструментите и чертежите му се пази до днес. Копие на част от пособията му могат да бъдат видени в къща-музей Гауди.
Неразделна част от Саграда Фамилия е училището, първоначално създадено от Гауди за децата на работниците. Днес то приютява изложба.
Кончината му стопира проекта чак до 1954г, на етап 15-25% готовност.

Средата на 2010 година основният неф е покрит и в Саграда Фамилия вече могат да се извършват служби. На 7 ноември 2010 година Базиликата е осветена от Папа Бенедикт XVI.

Продължителите на делото на Гауди, използват плановете и рисунките му.
Предвижда се катедралата да бъде завършена през 2026 година, за 100-годишнината от смъртта на създателя си.
На помощ за изграждане на последните етапи на проекта, част от които е високата 565 м. кула на Исус Христос, идват новите технологии в лицето на 3D принтирането. Поради мащаба на проекта, Саграда Фамилия разполага със собствено техническо студио с два Projet 3D принтерa.
TALLER MODELISTES 003lo_thumb
Те позволяват реконструкция на 3D модели на проекта на Гауди, базирани на рисунките му. Това от своя страна, позволява на архитектите по-добра ориентация в точния оригинален дизайн на Гауди и по-бърза и прецизна работа. Триизмерните пъстри, шантави, приказни идеи на Гауди могат по-бързо да поемат своя дъх като част от творението му.

Толкова за Гауди (покон) и Саграда Фамилия. Обратно в 21-ви век.
Какво е 3D принтиране? – Първо обектът, се сканира с 3D скенер или се създава с програма за виртуален дизайн = цифров файл. После, чудото става. Създава се триизмерен твърд обект, обикновено от полимери, с източник файла. 3D печата е процес на „добавяне“ – обектът се създава на последователни хоризонтални слоеве от материал, докато е готов изцяло. Различните устройства за 3D печат използват различни технологии – FDM (fused deposition modeling), лазерно синтероване (selective laser sintering SLS), стереолитография (SLA). При всеки слоевете се формират по различен начин – чрез „топене“ или омекотяване на изходния материал; чрез оформяне на фотореактивна смола с UV лазер.

Ние сме МКМ БГ Груп. Освен от Гауди, се интересуваме от строителство, къщи, всичко около и отвъд това. Учим, инвестираме, изпробваме. И да, инвестираме в нови технологии, но използваме и добрия стар опит. Можем да Ви предложим всичко в областта. От страхотна къща, по Ваш, близък до този на Гауди или не, дизайн, до професионални консултация и материали за започнат вече, проект. Заповядайте при нас!
large
Sagrada_Familia_nave_roof_detail
Casa.Batlló.640.15425
Sagrada_Família._Interior_nau
e66cfb1f6eea13136d7940d6699727e3

Разбираме и от 3D. Не 3D принтиране, но пък предлагаме други триизмерни продукти – 3D Подови Настилки Ruvitex 3D Décor и 3D Décor за Сенници, Шатри, Ветроупорни Завеси – продукти, които предлагат уникалелен дизайн по избор на клиента, който позволява решения с всякаква тематика за дома, офиса, бизнеса. Заповядайте при нас!Обади се и поръчай