Лятна дървена плажна къща на Езерото Мичиган с почетна награда 2016 AIA Wisconsin

24 юни, 2016 | Сподели: |

Архитектурното студио от Милуоки, създадено през 2010г. Ramsey Jones Architects, са създателите на тази изчистена, комфортна дървена плажна къща, разположена на брега на езерото Мичиган. Ваканционният имот се намира в Belgium, старинно село в източен Уисконсин, САЩ.

Мястото, избрано за имота, определено било предизвикателство за архитектите. Предвид близостта до езерото и изискванията на местните закони, наложило се старата плажна хижа, намирала се някога тук, да бъде изцяло премахната. Освободено било място за нова дървена плажна къща, осмислена и изградена в съзвучие с изискванията за подобни строежи, в непосредствена близост до вода.

дървена къща

Постройката прилича на дървена правоъгълна кутия, чийто външни стени са изцяло облицовани с дървена ламперия от западен червен кедър. Поривът на плажната къща е плосък, с дълбоки стрехи. Конструкцията му включва и симетрични отвори, които пропускат естествената светлина равномерно във вътрешността на имота, а и осигуряват естествена вентилация на помещенията.

дървена къща1

Крилото за гости и дневната зона са разделени с дървен, сякаш изрязан в дървената кутия проход, който осигурява поглед-обещание към сините води не езерото Мичиган. Тук са разположени и конструкции за съхранение на дърво за огрев. Покритото пространство е застлано с дървени подови дъски, които преминават и в открита, слънчева веранда. Отляво е закритата веранда с отчасти стъклени стени. Отдясно – същинската част на дървената лятна къща. Антре, кухня, всекидневна са последвани от две спални.

дървена къща2

Архитектите наричат това разположение ефективно“ – то започва от общите помещения и завършва с най-закътаната зона на спалните помещения. Широки плъзгащи се стъклени панели с махагонови рамки обграждат дневната зона, пропускайки светлината във вътрешността. Допълнителното осветление идва от вече споменатите симетрични отвори под покрива.
Таванът е също от дърво – чам. Подът е от оцветен бетон, а кухненските шкафове от кленов фурнир. Външните настилки освен красив, дървен декинг включват и камък. Те са подходящо място за отмора на открито.

дървена къща3

Разстоянието от дървената лятна къща до мекия пясък на брега на езерото Мичиган е само 30 метра.

Песента на водите на езерото Мичиган, отразяващата се в тях слънчева светлина околната зеленина, създават прекрасна обстановка за релакс и почивка на открито. Едно чудесно лято, защо не и раззеленена прохладна пролет или пък пъстра есен – това обещава тази топла дървена къща.

Проектът е носител на награда за дизайн от Американският Архитектурен Институт AIA за Уисконсин 2016 г.

Източник и снимки: www.ramseyjonesarchitects.comОбади се и поръчай