Каменна конюшня от старо време крие съвременен дом: Montelparo villa, Тоскана

24 септември, 2015 | Сподели: |

montelparo-villa2
Семейство гости на Италия от Израел се влюбва в страната. Решава, да купи свое място тук, в което да се връща, когато може, за да презареди сетивата си с хубави емоции и спокойствие. Избират Marche di Fermo (Фермо, Марке). В Тел Авив откриват своите архитекти, които да създадат втория им дом – Roy David Studio.

Предизвикателствата в този проект са многобройни. От нелеката задача избраната от семейството стара каменна конюшня, да се превърне в уютен и модерен дом до строгите изисквания на Закона за опазване на историческото наследство в Италия. Местният регулатор дава предписания, задължителни за собствениците и съответно архитектите. Всеки камък от оригиналните фасади е номериран, всичко е внимателно разглобено, после сглобено обратно след проверка на структурната му здравина. Единственото, за което властите разрешават събаряне, е външно спирално стълбище.
Стилът на вилата е тоскански, Настилката за пода – теракота подредена като рибена кост, мазилките – традиционни, цветовете – в съзвучие със слънчогледите и житото наоколо. На места греят красиви разноцветни керамични плочки. Всички оригинални детайли – прозорци, дръжки на врати, дори металните халки, за които са връзвали конете, са внимателно почистени и монтирани обратно по местата им. Слънцето се оглежда в басейн-водно огледало в предния двор. Нищо не изпъква и не нарушава идилията. Огромни раззеленени дървета крият каменната постройка, което срамежливо наднича иззад тях и сякаш крие многобройни тайни, от отминали времена. Освен облика, и духът на сградата е запазен.
Днес сградите исторически и архитектурни паметници не са достъпни за всеки, особено, за закупуване и превръщане в дом. Което не значи, че не можете да създадете свои дом в традиционен стил, избран от Вас. Новите материали, изграждат и стара красота и класика, под опитни ръце на професионалисти.
montelparo-villa4
montelparo-villa3
montelparo-villa6
montelparo-villa7
montelparo-villa8

Източник: www.roydavidstudio.comОбади се и поръчай