Как да си направим градинска мозайка от камъчета

16 юли, 2015 | Сподели: |

stone_mozaikaКак сами да си направим красива градинска мозайка от камъчета (на приемлива цена, по метода на сухото строителство)

Малко бекграунд от известния гид в областта, Марша Уесткот Пек, ландшафт дизайнер:

Започнах да правя мозайки преди около 20 години, с помощта на мокър бетон и форми, което е много трудно. Имах около 20-минутен прозорец преди бетона да стегне и да стане непригоден за работа, а самите дизайни са трудоемки и изискват време.

В течение на годините, експериментирайки, развих този сух метод, който ми дава абсолютна свобода на креативност – спокойна работа, без да бързам.

Градината ми е пълна с мозайки и за мен е безкрайно интересно да видя как съм се развила праз времето, от началото до сега. Имам 15-метрова мозаечна пътека и вътрешен двор, покрит също с мозайки, пресъздаващи нощното небе.

Всяка ваканция събирам различни камъчета, като толкова се захласвам в това си занимание, че изкарвам в него половината си почивка и накрая, вече по пътя към дома, в куфарите ми винаги потракват камъни. Намирам ги даже по джобовете на старите си палта и на дъното на дамската си чанта.

Толкова съм запалена по мозайките, че семейните автомобили не са били в гаража от двайсетина години, защото той е пълен с кофи, пълни с всякакви скални парчета и камъчета.

Изкривих оста на старата ни хонда комби от претоварване с камъни. Винаги на път за вкъщи се моля да стигна безаварийно, защото товара ми е като бомба с ужасно много шрапнели.

Колко зле са нещата с мозаечната ми обсесия в действителност? Откраднах си камъни от ученическата колекция на дъщеря ми. И тя все още ми го напомня.

stone_mozaika2

stone_mozaika1

stone_mozaika3

stone_mozaika4

Все пак, въпреки че винаги съм в търсене на красиви камънаци, си купувам голяма част от тях от магазина.

В случай, че все още не сте схванали, аз ОБИЧАМ всякакъв вид камънаци.

Как да ги оформите сами в различни форми (очаквайте в следващата ни статия).

Да видим сега, как можете да си направите мозайка сами:

1. Изберете място в градината за вашата мозайка

2. Скицирайте си мозайката на хартия, за да онагледите какво точно искате и да прецените от какви материали ще имате нужда. Набавете си сух бетон, хоросан, мистрия, ръкавици, маска за прах, мека четка, найлон, красиви камъчета, гумен чук, импрегнатор за камък и цвят.

3. Какво каза Емо Чолаков? Вижте/ чуйте прогнозата за времето: тъй като това е сух метод, добре е да се уверите, че няма да вали

4. Изкопайте дупка, с размера на мозайката, която искате; за да ви е по-лесно, можете предварително да очертаете формата с боя или просто да отбележите с парче непотребен шнур, въже или маркуч. Дупката трябва да бъде около 10-12 сантиметра дълбока и няколко сантиметра по-широка, отколкото ще бъде мозайката.

5. Мозайката трябва да се свършва съвсем малко над съществуващото към момента ниво на градината ви.

6. Сложете си маска за защита от прах и ръкавици преди да се изсипете сухия бетон в дупката. Ще се изненадате колко голямо количество ще ви трябва. Ако ще правите голяма мозайка и се притеснявате да не се напука, добавете арматура в бетона (на дъното).

7. Изравнете бетона с линия или мистрия, след това се добавете около 2-3 сантиметра сух хоросан отгоре. Бетонът и хоросанът трябва да са леко по-високи (около сантиметър-два) в средата на мозайката, за да може в центъра и да не се събира вода, а да се стича към краищата.

8. Вече сте готови да създадете своята мозайка. Добавете камъчетата, които сте избрали – аз леко ги фиксирам в сухия бетон с гумен чук. Понякога когато опитате да фиксирате един камък, съседния се накланя, не губете кураж, бавно и внимателно фиксирайте камъните на мястото, което сте им избрали.

9. Хубавото при работата със сух бетон е, че времето е на ваше разположение – можете спокойно да си играете с камъните, до постигане на желаното разположение. Някога смятах, че една мозайка трябва да бъде завършена в рамките на ден. Стоях до среднощ да се занимавам с големи проекти и не оставях съседите да спят. Днес съм на мнение, че стига времето да го позволява и пръскачките да са изключени, мозайката получава всичкото и нужно време, за да намери идеалната си форма. Само през нощта я покривам с найлон и го затискам, с надежда да не се разхождат разни животинки по нея.

10. Уверете се, че има поне няколко сантиметра сух бетон / хоросан, които да обграждат вашата мозайка.

11. След като сте закрепили всички камъни на място, минете повърхността с мека четка, за да избутате сухия строителен разтвор между камъните.

12. Вече е време да добавите вода. Използвайте настройката за мъгла на дюзата на маркуча. (ако имате такава) Наистина със слаба струя напръскайте мозайката, като много внимавате да не прелее водата, защото това ще развали общия вид на мозайката. Нека бетона играе ролята на гъба. Ако видите, че се препълва с вода, идете да поплевите малко в градината и после се върнете. Ако добавите твърде много вода, сместа ще изгуби силата си, а ако добавите твърде малко – ще стане ронлива. В зависимост от големината на мозайката, си отделете поне половин час, за да наситите бавно и постепенно сместа с вода.

13. Сега, нека бетона леко стегне. В зависимост от времето, изчакайте от 30 до 60 минути.

14. Време е да оформите външния ръб на мозайката. Първо, проверявам дали е готов за оформяне като взема мистрия и опитвам дали е бетона е готов за обработка. Ако е започнал да се втвърдява и не е ронлив или мек, започвам бавно да оформям външния ръб на мозайката. Оставете един-два сантиметра отстрани за да държат камъните на място. (Между нас да си остане, ако отнема повече отколкото трябва, слепвам обратно с вода и малко хоросан)

15. Прокарайте пръсти (в ръкавица) по оформения ръб, за да го изгладите, така че да не се счупи ако в бъдеще се стъпва върху него.

16. Стойте настрани от мозайката няколко дни. Честно казано, съм малко параноик, и не бих стъпвала по нея в продължение на пет дни.

17. На следващия ден, полейте с вода мозайката (внимателно, моля) и оставете водата да потече по нея, така че сухият бетон да се намокри.

18. Около петия ден (не забравяйте, че съм параноик) почистете много внимателно мозайката и насипете наоколо със ситни камъчета, за дренаж.

19. След като мозайката напълно изсъхне, използвайте специален препарат за запечатване на камък и подобрител на цвета, за да запази цветовете живи през годините.

Честито, вече имате свое произведение от камъчета в градината!

Източник: www.oregonlive.comОбади се и поръчай