Фестивалът за архитектура One arhitecture week 2016 ще се проведе в Пловдив, като част от инициативите за Европейска столица на културата за 2019

4 април, 2016 | Сподели: |

От 30 септември до 9 октомври в Пловдив ще се проведе ежегодният фестивал за архитектура One Architecture Week. Той води началото си от 2008г., когато е стартирал като двудневна конференция за архитектура. Последващите издания са с около седмица продължителност.
Всяка година екип различни професионалисти са куратори на фестивала. Те представят тенденциите в съвременната архитектура. За 2016г. това ще е екипът на архитектурното и изследователско студио от Букурещ studioBASAR.
Акцентът през 2016 на фестивалът за архитектура, ще е върху участието и влиянието на обществото, върху облика на градската среда. Това е нов момент с много възможности, не само за нашата държава, а и за Балканските държави, преминали през редица режими и сътресения, довели до определени специфики в градската среда.
One-arhitecture-week-2016-3
Конкретното място на фестивала за архитектура, е пловдивският квартал с 62 хиляди жители Тракия. Мястото е типично за нашите географски ширини и показно за вида на жилищните комплекси в България в частност. Тези места са странна смесица между бетонна архитектура, претърпяла визуални намеси през годините и изобщо, среда променена от хората, населяващи тези квартали.
One-arhitecture-week-2016-4
Специалистите в бранша на архитектурата ги наричат „модернистични“ и ги определят като „по-скоро нежелани.“ Каквито и да са обаче, хората живеещи там са променили облика им – т.е. и кварталите, и населяващите ги жители, носят огромен потенциал за промяна. Градската среда се променя под влиянието на населяващите я. Овладяване на тези процеси на социална, функционална и визуална промяна и по-добро използване на капацитета им са сред задачите на Архитектурния фестивал. Гледната точка обаче, ще е по-обща. /изхождайки от конкретното място – Тракия, Пловдив, България до един широк европейски контекст на архитектурата на подобните Модернистични квартали навсякъде из стария континент.

StudioBASAR, Букурещ, кураторите на тазгодишния Архитектурен фестивал, имат няколкогодишен опит в работата в подобни квартали, на румънска територия, с активно участие на обществото.

В по-общ план, основният предмет на срещите на професионалистите в бранша и различни заинтересовани лица, са споделяне на идеи за градската среда, ландшафта, интериора и архитектурата. Цели се подобряване диалога между професионалистите и с обществото и установяване на архитектурни практики в съответствие и с предпочитанията и на хората. Освен чисто професионални срещи и дискусии, под шапката на архитектурния фестивал се провеждат и многообразни презентации, изложби, творчески ателиета за най-малките и други.

ЕДНО са организаторите на фестивала. Партньори на One Architecture Week пък, са Община Пловдив и фондация „Америка за България“. Инициативата е част от културния календар на Пловдив, като Европейска столица на културата за 2019г.

www.edno.bg/one-architecture-week-2016Обади се и поръчай