Приказен мост води до руините на замъка на крал Артур

11 ноември, 2016 | Сподели: |

Корнуол, Англия. Легендата носи, че точно тук, на крайбрежието, в замъка Тинтагил (Tintagel Castle) родителите на крал Артур – крал Утер Пендрагон и лейди Игрейн създали своя син. Някога, тук снага издигала легендарна крепост. После, на мястото и бил издигнат средновековен замък – през 1233г. от Реджиналд, графа на Корнуол, който искал да построи свое обиталище на мястото на двореца на древните си предци. Развалините му са там и днес и привличат посетители от всички краища на света, които искат да се докоснат до частица от веществената легенда за крал Артур и рицарите на кръглата маса. Замъкът Тинтагил се намира на живописен нос, наподобяващ остров, свързан с континента с тънка ивица земя. Гледките тук са зашеметяващи – сурови морски скали, могъщи вълни, зелено и древни порутени стени.

Мястото е магнит за туристи още средата на XIX век. Собственост е на Принца на Уелс, Чарлс и се управлява от English Heritage – държавна организация, която обединява над 400 исторически сгради, пръснати из цяла Англия. Част от English Heritage е и Стоунхендж. Първоначално финансирана от държавата, днес English Heritage стопанисва и управлява сградите и постройките и се самоиздържа.

most1

Именно English Heritage обявили конкурс, за дизайн на нов пешеходен мост, които да осигурява достъп до руините и да отразява мистичното наследство на мястото. Състезанието спечелила колаборация от две фирми – Ney & Partners и William Matthews Associates.

Иновативният проект, е много интересен. Той възкресява някога съществуващото единство. Вместо да създадат нов мост, които да се простира от край до край, победителите проектирали две отделни, независими конзоли, които се протягат една към друга и почти се докосват, в средата. „Значителното пространство между двете конзоли символизира прехода между минало и настояще, реалност и легенда, познато и непознато“ – казват William Matthews Associates.

most2

Ney & Partners пък, издават повече информация за материалите, от които ще бъде изработен мостът – прости, надеждни и устойчиви, напълно в тон с контекста на мястото. Стомана, шисти, дъб са посочени като сигурни елементи от конструкцията, която ще бъде завършена през 2019г.

William Matthews допълва в свое изявление: „Замъкът Тинтагил привлича посетителите поради много причини: драматичните пейзажи и геоложки формации, останките от Тъмните векове, руините на замъка от 12 век и легендите за Крал Артур и Тристан и Изолда. Обединени, те вдъхват неоспорим, мощен живот на мястото – да получим покана да допринесем за развитието му, за нас е рядка привилегия и чест.“

Също строим мостове – здрави и надеждни, консултации, инженеринг, строителни решения на всякаква тематика МКМ БГ Груп.Обади се и поръчай