ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, КОИТО ВЕРОЯТНО НЕ СТЕ ЗНАЕЛИ ЗА PVC

28 ноември, 2019 | Сподели: |

Поливинилхлоридът, популярен като PVC, е третият в света най-използван синтетичен пластмасов полимер (другите два полимера са полиетилен и полипропилен). Естествено бели и чупливи, PVC са широко разпространени в приложенията за строителство, здравеопазване и приготвяне на храна.

ОТКРИТИЕ

PVC е открито случайно, не веднъж, а два пъти! За първи път е открит през 1835 г. от френския химик Анри Виктор Рено и след това е преоткрит от германеца Юдген Бауман през 1872 година. И при двата случая полимерът е оставен в колби от винилхлорид, където се превръща в бяло твърдо вещество след излагане на слънчева светлина.

ПАТЕНТ

Въпреки че първите двама учени са писали за откритието на полимера, нито един от тях не е патентовал PVC. Едва през 1913 г. пластмасата е била повече или по-малко усъвършенствана от един от най-известните химици в света, Уолдо Семън.

СТРУКТУРА

PVC е бяло, крехко твърдо вещество, но може да бъде по-гъвкаво, когато се пластифицира и така се превръща в материал, който подобрява начина ни на живот.

ПЛАСТИФИЦИРАНЕ

Пластифицирането се отнася до процеса на добавяне на пластичност или вискозитет към белия твърд материал за търговска употреба. Това е въведено за първи път от Уолдо Семън през 1926 г., когато PVC се смята за подходящ за широко приложение.

ВИНИЛОВИ РЕКОРДИ

През 1950-те и 60-те години бумът на звукозаписната индустрия проправя пътя към най-ранното му приложение на масовия пазар. И до ден днешен все още можете да намерите стари винилови плочи, които са живо свидетелство за издръжливостта на този устойчив материал.
ТРАЙНОСТ

PVC е широко търсен материал с различни приложения поради своята изключително издръжливост. Устойчивост на атмосферни влияния, гниене, абразия и химическа корозия са ключовите характеристики могат да бъдат полезни за много различни приложения. Неотдавнашно проучване на Европейския съвет на производителите на винил (ECVM) показа, че PVC може да издържи до 70 години в някои случаи. На всичкото отгоре е евтин и лек материал; две причини, поради които продължава да бъде основния избор за индустрии, които включват ИТ, транспорт и текстил.

РЕЦИКЛИРАНЕ

PVC е подходящ за рециклиране. PVC може да бъде променен при много високи температури; давайки му страхотни възможности за рециклиране.

ГЪВКАВОСТ

PVC е толкова универсален материал – може да се предлага в широк спектър от цветове и облицовки, което го прави идеален за листове и подови настилки, които често се използват в домове, фитнес зали и работни помещения.

PVC ЛИСТОВЕ И ПОДЛОЖКИ

PVC се предлага и в прозрачни варианти на листа, които често се прилагат като защитни паравани. Като алтернативи за матиране, те са подходящи за множество среди. Подовите настилки и стенни облицовки от PVC са много популярни напоследък.

Източник www.coruba.co.ukОбади се и поръчай