За покрива – от древността до днес

25 март, 2016 | Сподели: |

Човекът винаги се е нуждаел от дом – място, което да го пази от капризите на времето, където да съхранява притежанията си и да приютява семейството си. В началото, домът бил пещерата. После, около 10хил. г. пр. Хр. се появил Йерихон. Жителите му започнали да правят тухли от глина и слама и да ги пекат на слънце. Слепвали ги с кал. И ето ти къща. Неизменна част от която, разбира се, е покривът. Тогава бил направен от клони, покрити с кал. Къщата еволюирала с времето, променяли се материалите, от които е направена, формата, размера и. С нея се променял и покривът.
chagga
Разбира се, в различните точки на земното кълбо, той, както и домът, който покривал, бил различен. Но винаги предназначението му било едно – да пази хората и покъщнината от времето – дъжд, сняг, слънце, вятър… Материалите били разнообразни. Римляните използвали глинени покривни плочи между 43 и 420 г. Разбира се, в началото, в зависимост от географското местоположение и местните дадености – дар от природата – покривите били от клони, кал, морска трева, камък, дърво, тъкани, кожа. В Унгария бил от теракотени плочки. В Япония – от оризова слама, в Камерун – от бананови листа, в Норвегия – от торф, в България – от тикли. В Британия – от слама. До 1212 г., когато заради честите пожари, Крал Джон издал декрет, с който задължил постройките по поречието на Темза, да замажат сламените си покриви. Въпреки това, сламеният покрив все още съществува в Англия. Нищо, че изисква постоянна поддръжка, често става дом на различни животинки и гъби, пожароопасен е, а поставянето му е доста скъпо.
Arashiyama-straw-roof4_01
Плочите от естествен камък, като нашите тикли, се използвали за покриви основно в географските райони, където имало находища на този материал. С развитието на транспорта, започнала широка употреба на издръжливия и красив камък.

По цял свят, в различни форми и материали, покривът живеел своя живот.

В по-нови времена започнала изработка на покривни покрития от ламинирано стъкло, метал, мед, бетон, шисти, зелени естествени покриви, соларни покриви, различни бетонни, метални, пластмасови, дървени, керамични керемиди…
Последните, апропо, са най-разпространеният и оцелял през времето, материал за покриви. Те са огнеупорни, устойчиви на ниски температури, дълготрайни и с различна форма, като важното е водата да се оттича по тях. Повечето антични керемиди са във формата на буквата S – изпъкнала част, след това плоска част и вдлъбната част от другата страна. Това позволява припокриване на керемидите при поставяне. В България са използвани основно гръцките (познати и като турски) керемиди, с дъговидна форма.

Днес обаче, хитовете сред керемидите са други – това са металните и битумни керемиди.
Ние, от МКМ БГ ЕООД, се гордеем, че сме дългогодишен производител на тези иновативни и бихме казали, доста красиви освен качествени изделия.
Повече за Монтаж на битумни керeмиди и технология на поставяне вижте тук
Предлагаме и дървени кедрови керемиди, които също са изключително висококачествено изделие.
Специалисти, материали, качество, отговорност, покривни системи, водосточни улуци, поликарбонат, профилирана ламарина, всякакви материали, всичко за строителството ще намерите при нас МКМ БГ ЕООД. Традициите и добрите практики имат значение.Обади се и поръчай