Битумните керемиди - същност и спецификации | MKM БГ ГРУП

Битумните керемиди – същност и спецификации

23 март, 2016 | Сподели: |

Битумните керемиди, познати и като шиндли, са лентов, изключително надежден, но и красив, материал за хидрозащита на покрива.
Те се произвеждат от битум (катран) с основа стъклен воал, модифициран с APP (англ. APP = atactic polypropylene или на български, АПП атактичен полипропилен) или SBS (англ. SBS = Styrene Butadiene Styrene или на български, стирен бутадиен стирен). Вторият вид е с по-високи показатели на устойчивост и е по-скъп. Следва покриване с минерална посипка с цвят по избор.
битумни керемиди

Шиндлите, всъщност, обичайно са петслойни:

  1. Слой от кварцов пясък – той предотвратява залепването на битумните керемиди една към друга при транспортиране или съхранение; намира се от долния край на шиндлите;
  2. Битум, модифициран с APP или SBS, от които зависи издръжливостта на изделието
  3. Стъклен воал, наричан и армираща основа; той дава формата и стабилността на шиндлите
  4. Втори слой битум
  5. Минерална посипка – нанася се на лицето на керемидата; има защитни функции – пази от UV лъчите, стареене и напукване; Минералната посипка може да се оцвети в различни цветове, чрез нагряване и употребата на различни пигментиращи вещества; оттук идва и многообразието в багрите на шиндлите, които позволяват естетическото им напасване към екстериора, целите и настоящия облик на всякакви постройки;

Поради своята гъвкавост битумните керемиди са изключително подходящи за всякакви по сложност покриви, включително нестандартни и такива, с голям наклон. Освен останалите си предимства не натоварват излишно покривната конструкция. Средното натоварване на стандартните керамични керемиди е между 42 и 44 кг. на кв.м., а на шиндлите едва между 8 и 13 кг на кв.м.
Дизайнът им е изключително разнообразен, благодарение не само на вариациите на цветове на минералната посипка, но и на формите на битумните керемиди.

Стандартните са четири:

  1. Класическите правоъгълни
  2. Триъгълни
  3. Пчелна пита
  4. Боброва опашка

За по-нестандартните клиенти, се предлагат и дизайнерски решения.
Те са подходящ сигурен завършек за всеки покрив и имат безспорни високи естетически качества.
Шиндлите се монтират лесно. Разбира се, добре е за това да се доверите на професионалисти. Самозалепващи са и изискват само допълнително закрепване с поцинковани пирони и горелка или битумно лепило. Задължително обаче е монтирането им върху гладка и чиста дървена обшивка. Остатъчен материал почти няма, което е допълнителен плюс към икономическата и не само изгодност на материала.
битумна керемида

Битумните керемиди са подходящи за всякакъв климат. Устойчиви са на вода, сняг, вятър, огън, топлина и студ.
Изцяло хидроустойчиви са – водата не може да попие в тях.
В зависимост от конкретните си спецификации, издържат на скорости на вятъра между 100 до цели 220 км/ час.
Битумните керемиди не се нагряват нито охлаждат прекомерно, независимо от климата. Те са температуронеутрални и издържат без проблем на градуси от -50 до 110 по целзий. Все пак, колкото по-малки са разликите в температурата за едно денонощие, толкова по-дълъг живот имат шиндлите. Не гният и не корозират.
Обичайно, гаранцията им покрива период от 10 до 40 години.
Освен всички останали предимства, битумните керемиди не задържат замърсявания, което пък прави поддръжката им ненужна.
Като фирма с традиции в областта строителството и дистрибуцията, проектирането и инженеринга на хидроизолации, топлоизолации, геотекстил, разбира се битумните керемиди са част от нашия асортимент.
При нас можете да откриете Битумни керемиди Собственото ни производство гама битумни керемиди МКМ – Пиастрела , Dӧcke SIMPLE, Битумни керемиди Dӧcke GOLD, TILERCAT OLA, TILERCAT Prima, Шинглас Финладска керемида /, Шинглас Класик, Шинглас Ултра, Шинглас Джаз. Освен самите битумни керемиди, разполагаме със специалисти в областта, които могат да Ви помогнат да направите своя избор от разнообразните шиндли и впоследствие да извършат монтажа. Възползвайте се от предимствата на покрива с битумни керемиди, доказани във времето.







Call Now ButtonОбади се и поръчай