Сайдингът – обща информация

16 май, 2016 | Сподели: |

Сайдингът (siding) е материал, използван за обновяване на всякакви фасади. Той успешно замества различни строителни системи и елементи – мазилката, различните външни облицовки, функционална част е от системи за шумо-, топло- и хидроизолация.

Сайдингът, както подсказва името му, е с родина Америка. Затова е популярен и като „Американска облицовка“. Създаден е като материал, дал перфектното съотношение между много важни компоненти – качество, устойчивост, здравина, бързо монтаж, лесна поддръжка, красива външност, цена.
Първообразът му е създаден през далечния XIX век. В Северна Америка започнало покритие фасадите на някои къщи с дъски – рендосани и боядисани или не. Заковавали ги за фасадата хоризонтално, под ъгъл, така, че горната дъска, леко покривала долната. Така се осигурявало оттичане на водата. Родил се сайдингът. Друга негова стара разновидност е и покриването външните стени на домовете с цилиндрични дървени трупи.

Класическият сайдинг е винилов. Той е най-разпространен в България. Видовете сайдинг обаче, обхващат цели 21 разновидности. Сред тях освен вече споменатия винилов сайдинг, са: дървен, алуминиев, каменен, метален, PVC камерен, PVC двустенен и други.

siding

Целта на сайдинга е да защити стените на дадена постройка успешно и естетически. Сайдингът е завършек на външни изолации. Другата им компонента може да е разнообразна – вата, фибран, стиропор, ESP… Най-използвана е ватата, защото въздухът е най-добрият изолатор, а той се съдържа в нея.

В общи линии, изграждането включва следните моменти: На фасадата се изгражда скелет (скара). Най-често тя се прави от дърво – летви с дебелина три до пет сантиметра. Изключително важно е високото качества на дървените летви, които ще се използват. Те са носещи и за ватата, и за сайдинга. Ватата, която се закрепва на скарата, трябва да е дебела поне пет сантиметра. Функционира като вид въздушна възглавница. Покрива се с паропропусклива мембрана. Тя вентилира в една посока – навън. Така се избягва влагата и неприятните последствия от нея. Избраният сайдинг се закрепва с крепежни елементи. Много важно е и тяхното високо качество.Обади се и поръчай