Устойчиво строителство и любов към природата = Мъничката къщичка

15 септември, 2015 | Сподели: |

tiny-house-1

Какво става, когато поставиш природата преди себе си? Ами, насочваш се към устойчивото строителство. Защото все пак, ти трябва покрив над главата.
Какво е устойчиво строителство? Казано простичко и кратко – равномерно развитие на социалната, икономическата и екологичната среда. Постройки, вписани в средата, изградени с материали, които намаляват въздействието на отпадъците върху околната среда, намаляват енергийното потребление и шума, опазват природните ресурси, удобни и здравословни са.

Устойчив дом е избрала за своето семейство и дизайнерката Джесика Хелгерсън. Малката къщичка се намира на Сови Айлънд, земеделски остров в р. Колумбия, Орегон, САЩ.
Всъщност, постройката първоначално е издигната през 1940 г. като част от Ванпорт. През 1948 г. обаче, градът е наводнен, къщата – отнесена от реката до Сови айлънд! Там, дълго време служи за наблюдение на птиците. След години е преустроена за отдаване под наем.
2008 г. става собственост на Джесика и семейство. Те решават да я преустроят, запазвайки съществуващите размери – едва 50 квадрата, разположени на имот от 20 дка.
Интериорът е реораганизиран с цел максимално използване на пространството. Кухня, трапезария и хол са обединени в голямо помещение. Диваните се превръщат лесно в удобни легла за гости. Гардеробите са вградени. Прозорците са енергийно ефективни, огромни и деца и котки често ги използват за да влизат/ излизат от къщата. Стените са изолирани и покрити с рециклирана дървена обшивка, част от която е била намерена на мястото на една от плевните. Масите са орехови, а подът – от местен бял дъб. Топлината осигурява печка на дърва. В тон с цялостната концепция, покривът е зелен – покрит с мъх и папрати, събрани край реката.

Въпреки малките си размери, къщичката е много удобна и светла и предлага всичко необходимо, за семейството и многобройните приятели, редовни гости в дома.
Усилията на Джесика и семейство, сега са насочени към т.нар. ефективност на храната – стремят се към собствено зелено производство. Построили са оранжерия от нас 100 кв.м., в която съжителстват зеленчуци, различни плодове и дръвчета. Разбира се, има и кокошки и пчелин, а сиренето си правят сами от козе и краве мляко, производство на съседа.

Малката къщичка носител на следните отличия:
2012 Annual Design Award Finalist: Whole house less thank USD 400k
2011 Interior Design Magazine Best of Year Award Finalist

Ако в мислите Ви се промъкват къщички, можем да Ви предложим материали и професионална помощ, а също и готови проекти.

tiny-house-2
tiny-house-3
tiny-house-4
tiny-house-5
tiny-house-6
tiny-house-7
Източник: www.jhinteriordesign.comОбади се и поръчай