Красиви и полезни водни растения за езерото в двора | MKM БГ ГРУП

Красиви и полезни водни растения за езерото в двора

16 ноември, 2016 | Сподели: |

Езерото в двора е оазис, край който отмората е най-сладка. То носи елементът на водата в градината. Прохладата, която дарява е най-търсена лятото, а тихият ромон на водата е музика за всеки уморен градски човек.

Висшите водни растения отиват на всяко езеро. Освен чисто естетически свойства, те са и много нужни за всеки водоем, тъй като спомагат за насищането му с кислород. Освен това, висшите водни растения черпят разтворените във водата соли на калия, фосфора и азота, така оставят водораслите без богата прехрана, което пък гарантира по-бистър водоем.

Растенията, които спомагат за насищане на градинското езеро с кислород, без да са носители на висока естетика (с малки изключения), вече разгледахме. Този път ще обърнем внимание на висшите водни растения, които освен полезни, са красиви. Корените им са прикрепени към дъното на езерцето, но листата им плуват на повърхността.

r2

3

r1

Aponogeton distachyos (Aponogeton distachyum) – родината на това водно растение е Южна Африка. Обича топъл умерен, до субтропичен климат. Расте във водоемите – при пресъхването им лятото преминава в латентно състояние, събужда се отново с изпълването на водоема с дъждовни води наесен. Листата често са пъстри и плуват на повърхността на водоема. Размерът им е от 6 до 25 см. дължина и 1,5 до 7,7 см ширина. Дръжката им, която води до коренището е до метър дълга. Цветовете са на повърхността, оцветени в бяло и ухаят сладко. Тичинките са тъмно пурпурно-кафяви. В Южна Африка това растение се отглежда много, заради ядливите си пъпки и цветове, които местните консумират с удоволствие. Пренесено е в Европа през XVII век. Много разпространено е в Австралия, Франция, Англия, Калифорния. Обича слънце или много лека сянка. Дълбочина на засаждане 45 сантиметра. Цъфти от средата на пролетта нататък, често и през мека зима. Може да зимува в по-дълбоки езера, но за плитки водоеми е добре да презимува на закрито. Семената плуват на повърхността на водоема. Сеят се напролет в глинест субстрат, покрит с 2-3 см вода. Поникват за месец-два. Засейте в индивидуална саксия, поставете я на защитено място, първата година в плитка вода.

За другите красиви водни растения, които са достойна част от всеки градински воден басейн, четете в следващия материал.







Call Now ButtonОбади се и поръчай