Дървена ламперия за сауна

13 май, 2016 | Сподели: |

Какво си представяте, когато чуете думата „сауна“? Топлина, пара и със сигурност, много дърво. Точно това е материалът, с най-широко поле на асоциация със сауната. Дървото е материалът, използван и за вътрешна, и за външна ламперия на сауната.

Защо това е така?

На първо място, дървото винаги е било под ръка. (Отделен е фактът, че ако искаме тази наличност „по подразбиране“ да продължи, трябва да спрем разни дейности, които я застрашават. Но това е друга тема.) Дървената ламперия за сауни е най-популярна и защото материалът е естествен, природен, красив. Той спомага естетическите освен полезни за здравето качества на парилката. Ароматът на дърво пък, е своеобразна аромотерапия, която също допълва спектъра полезности на това помещение.

Финландската сауна и руската баня са много сходни по строеж и предназначение. И двете съществуват от стари времена, заразили са много други държави, продължават да се изграждат по старите техники, да се облицоват с дървена ламперия и да спомагат телесното и духовно пречистване на народи от близо и далеч.
И двата типа парилки са облицовани точно със специална дървена ламперия за сауна. При избора и обаче, има някои тънкости. Да, основната е свързана с типовете дърво, подходящи за изграждане на парната стая, имайки предвид специфичните условия в помещението.

woman-sitting-sauna

Сауната, по същността си, е свързана с натопляне на тялото, чрез пара. Съобразявайки този факт, хората много отдавна са открили подходящите несмолисти дървета, които служат като суровина за изработка на дървената ламперия за сауни.

Класическо видове дърво за изработка на ламперия за сауни в родината им, Финландия, са северният смърч и белият бор. Към луксозните материали за изработка на дървени ламперии за парилка, спадат червеният кедър и хемлокът. Вторият материал е особено популярна дървена ламперия за парните помещения в Германия, въпреки, че се добива в Канада и Северна Америка. Хемлокът не се нагрява, не се деформира под влияние на температурните разлики и влагата и е единственият иглолистен материал, който не съдържа смола.

Освен дървената ламперия за сауни, от дърво са изработени и пейките за сядане и пода в парилката. Често затова се използва т.нар. абачи – банановото дърво, което има изключително порестата структура. За скарите за под в парното помещение често използван материал е северният смърч. Той се нагрява повече от банановото дърво, затова е по-подходящ именно за скари за под или декоративни решетки в парилката.

Сауната е помещение, изключително полезно за човека. Част е от всички съвременни СПА-центрове и много частни домове, особено в северните държави. Допълнена с подходящите аксесоари и изпълнена с подходящата дървена ламперия, тя е прекрасна природна парилка, с редица ползи.Обади се и поръчай