Шперплат

Сподели:

Шперплат – строителен материл на плочи (листове), който се състои от няколко пласта (три и повече) дървен фурнир, слепени помежду си със синтетично лепило.

Тънките лисове фурнир са подредени в плочата по такъв начин, че дървесните влакна от единия лист да са перпендикулярни на влакната от другия, което увеличава якостта, еластичността на материала и влие положително на много други физико-механични храктеристики на шперплата.

Залепването на листовете фурнир в шперплата се извършва със синтетични лепила (фенолформалдехидни смоли). Химическият състав на лепилото от смоли до голяма степен определя едно от основните свойства на шперплата – степента на влагоустойчивост, което пряко влияе на стабилността на листа под въздействие на атмосферните условия и на срока на годност на материала.

След съединяването на тънките листове, повърхността на шперплата се обработва по разчини начини: той се покрива с лак или боя, фурнир, ламинира се с меламиново фолио.

Шперплат – физико механични характеристики

Наименование на показателя Дебелина, мм Марка Бреза Ела
Влажност 3-30 ФСФ, ФК 6-10 610
Гранична якост на срязване на лепилния слой, МПа, не по-малко от:
– след третирате в гореща вода в продължение на 1 час 3-30 ФСФ 1,5 1,0
– след накисване във вода в продължение на 24 часа 3-30 ФК 1,5 1,0
Гранична якост при статично огъване успоредно на влакната на външните слоеве , МПа, не по – малко от 9-30 ФСФ 60 40
Гранична якост при статично огъване успоредно на влакната на външните слоеве , МПа, не по – малко от 9-30 ФК 55 35
Гранична якост на опън успоредно на влакната, Мпа, не по-малко от 3-6,5 ФСФ 40 40
Гранична якост на опън успоредно на влакната, Мпа, не по-малко от ФСФФК 3-6,5 ФК 30 30

Област на приложение

Шперплатът е един от най-достъпните, лесен за обработка и евтин строителен и облицовъчен материал. Ние ще посочим само основните области на неговото приложение, тъй като този популярен строителен и облицовъчен материал се използва в много области:

  • Производство на мебели – външни части, рамки за мека мебел, стени на шкафове, етажерки, маси и др.
  • Строителство – прегради, огради и други временни постройки, стопански халета, селскостопански постройки, врати, платформи на строителни скелета, изграждане на подове ( под паркет, ламинат или линолеум), кофраж.
  • Декориране на вътрешни помещения и фасади
  • Корабостроене – направа на прегради и палуби, вътрешна обшивка на плавателни съдове.
  • Транспортно машиностроене – подове и каросерии на товарни автомобили, търговски ремаркета, автофургони
  • Опаковка – производство на амбалаж и опаковки.

Производство на шперплат (технология)

Шперплатът се произвежда по няколко начина: чрез бичене, рязане, развиване на фурнира

Бичен – това е шперплат произведен чрез разкрояване на трупи от иглолистни и широколистни породи на тънки (около 5 мм) ленти, но заради големия разход на материал и в резултат на ниската производителност бичен фурнир практически не се произвежда.

Рязан – това е шперплат, който се произвежда от фурнир с дебелина до 3,5 мм, получен чрез линейно разрязване на заготовката. За производството му също се използва иглолистна и широколистна дървесина. Производителността при тази технология е висока, но тя отстъпва по икономически показатели и по продължителност на технологията на развиване.

Развиване – това е шперплат произведен от фурнир с дебелина от 1,2 до 1,9 мм, получен чрез развиване (белене) на ротационния материал. Процесът представлява срязване на слой дървесина от въртящия се материал едновременно по цялата дължина. Изготвената по такъв начин непрекъсната лента (фурнир от широколистна или иглолистна дървесина ) се нарязва по размера на листа и след това се слепва, като се спазва перпендикулярната посока на дървесните влакна във всички пластове. Този метод за производство на фурнир е с най-висока производителност и е най-икономичен.

Подобни продукти

ПРОДУКТИ

Дистрибутори

Дистрибутори
Обади се и поръчай