Свойства и характеристики на клетъчния поликарбонат

Сподели:

Предимства на клетъчния поликарбонат:

 • устойчивост на резки промени на температурата;
 • висока проводимост на светлинните лъчи и добро разсейване на светлината;
 • устойчивост на огън;
 • отлични шумо – и топлоизолационни качества;
 • пластичност комбинирана с висока якост на удар;
 • трайност.

При производството се използват най-новите производствени технологии, в резултат на които полученият материал е 16 пъти по-лек от стъклото, при това той почти не отстъпва на последния по светлопропускливост. При повреждане не се чупи на парчета, а неговата структура на пчелна пита му позволява да съхранява своите свойства в широк температурен диапазон – от -40 до +80 градуса.

Поради еластичната си структурата материалът се огъва лесно дори в студено състояние. Плоскостите се съединяват с помощта на специален профил от поликарбонат или алуминий и термошайби, така че инсталирането на панелите не изисква сложно монтажно оборудване.

Особености при производството на клетъчен поликарбонат

Ние получаваме поликарбоната под формата на прозрачни малки гранули, които се разтапят в специален бункер при температура над 250 градуса и с екструдер се оформят в лист. На този етап може да се създаде както плътен материал, който се произвежда под формата на непрекъснати листове с дебелина 2-8 мм и повече, така и клетъчни плоскости тип пчелна пита.
При натиск върху стопилката с формиращ инструмент се образува лист, състоящ се от два или повече слоя свързани помежду си с надлъжни усилващи ребра, простиращи се по цялата дължина на панела. Профилният панел, получен по този начин може да бъде с дебелина от 4 мм.
Пространството между преградите на клетъчния поликарбонат е запълнено с въздух, благодарение на което той има добри звуко- и топлоизолационни свойства. Многобройните усилващи ребра, осигуряват висока конструктивна якост съчетана с ниско тегло.

Структура на клетъчния поликарбонат

struktura-sotovogo-pk

Приложение на клетъчния поликарбонат

Днес, клетъчният поликарбонат е широко използван не само в строителството, но също и в други области на човешката дейност. Въпреки че гаранционният срок на панелите е 15 години, при правилен монтаж, спазване на условията на експлоатация и в зависимост от региона те могат да се използват, без да губят своите характеристики до 30 години. Добрата светлопропускливост, съчетана с високи топлоизолационни качества са причината, през последните години за широкото използване на на клетъчния поликарбонат за направа на парници, от него се изграждат оранжерии, зимни градини и парници, а също така и навеси и козирки, които защитават не само от валежите, но и от прекомерната UV радиация.
В допълнение, клетъчният поликарбонат може да се използва за остъкляване на пешеходни надлези и подлези, за изграждане на противошумови екрани, офис преградни стени, в строителството на малки архитектурни форми, огради, елементи на интериорния дизайн и в рекламата.

В строителството: В рекламата: В селското стопанство:
светлопрозрачен покрив външна реклама (билбордове) парници
огради изложбени пана зимни градини
малки архитектурни форми витрини оранжерии
изложбени конструкции
осветително оборудоване

Препоръки за съхраняване и транспорт на плоскостите от клетъчен поликарбонат

Клетъчният поликарбонат е непретенциозен материал, но за да ви служи той дълги години е необходимо да се спазват препоръките за съхранение и транспорт.

 • Листовете поликарбонат трябва да се транспортират и съхраняват в горизонтално положение, върху плоска, твърда опора със същия или по-голям размер. Листовете да бъдат добре закрепени към опората при транспорта и съхранението. Те могат да се поставят един върху друг, при което по-дебелите са отдолу, а по-тъните отгоре, като се избягва провисването им в места без опора.
 • Поликарбонатът да се съхранява в затворено, сухо, добре проветриво помещение, като се избягва проникването на пряка слънчева светлина или наличието на влага.
 • Листовете поликарбонат не трябва да се оставят на открито, под дъжда дълго време, защото може да се получи конденз вътре в клетките. Продължителното въздействие на преките слънчеви лъчи може да доведе до нагряване на повърхностите, защитното фолио ще омекне и ще се разтопи, това може значително да усложни и да направи невъзможно негово отлепяне от повърхността на панелите.
 • Не оставяйте панелите с открити краища продължително време, тъй като клетките могат да се напълнят със замърсявания и в тях могат да влязат насекоми.
 • Важно! Не покривайте листа поликарбонат с материали и не слагайте върху него такива, които привличат топлина или са добри проводници на топлина ( тъмни предмети, метални профили или тръби, стоманени пластини и др.). Те могат прекомерно да нагреят поликарбоната и да го повредят.
 • Ако е необходимо да оставите поликарбонатната плоскост на открито, покрийте я със светъл, непрозрачен полиетилен или друг изолационен материал.

Подобни продукти

ПРОДУКТИ

Дистрибутори

Дистрибутори
Обади се и поръчай