Характеристики и монтаж на ПВЦ мембрана за покрив

11 май, 2020 | Сподели: |

ПВЦ мембрана за покрив представлява трислойна полимерна мембрана на основата на висококачествен пластифициран поливинилхлорид (ПВХ) и вградена армираща полиестерна мрежа. Поради своите свойства, метод на монтаж, изисквания за пожарна безопасност и тегло, ПВЦ мембраните са най-подходящи за покривна конструкция. Идеални са за плоски покриви, както и за такива с лек наклон или свод.

Характеристики на ПВЦ мембрана за покрив:

– Произвежда се на рула. Дължина на рулото – 15 или 20 м, широчина – 2 м.
– Цвят на горния слой – светло сив или тъмно сив.
– Има висока пожароустойчивост, устойчивост на UV лъчи, на замръзване и на микроорганизми, паропропускливост, еластичност, здравина.

Монтаж на ПВЦ мембрана за покрив:

1. Покривът се почиства от твърди отпадъци, остатъци от кофраж, бетонови остатъци. Острите стърчащи ръбове се заглаждат, за да не се получи разкъсване или пробив на мембраната.

2. Конструкцията се покрива с нетъкан полиестерен текстил (минимум 300 гр./м²). Специално внимание да се обърне на ръбовете, изградените комини, монтираните на покрива вентилатори и др. съоръжения.

3. Рулото ПВЦ мембрана се развива, без да се обтяга.

4. Механично се закрепва мембраната (по дължина, от едната страна) към покрива, посредством крепежи, съобразени с материала на конструкцията.

5. Закрепеният край на изолацията се покрива със следващото платно. Предвижда се ивица за застъпване от 80-100 мм, където ще се направи заваръчният шев.

6. Заваряването на мембраната се извършва със специализирана заваръчна машина или ръчно. Следва да се изпълни здрав хомогенен шев, който осигурява водонепропускливостта на цялата покривна изолация. Процесът на заваряване протича под влияние на висока температура +600°C. В същото време шевовете са много силни и не могат се разкъсат по някакъв начин. Качествен контрол на заваръчния шев се осъществява с помощта на отверка, след охлаждане на шева.

7. След приключване на хоризонталните елементи на покрива, се преминава към полагането на изолация по вертикалните части на бордовете (от „шапката“ до плоската част на покрива).

8. За оформянето на отводнителната система на покривната конструкция и специфичните, така наречени „слаби места“ (ъгли, отдушници, мачти, антени, вентилатори и др.), се използват различни аксесоари: воронки, барбакани и др.

9. Температурни ограничения при полагане на ПВЦ мембрана:
– Температура на основата: минимална -20°C / максимална +50°C.
– Температура на въздуха : минимална -15°C / максимална +50°C.

Ако се полага покривна изолация върху бетонни плочи, елементи от бетон или газобетон, върху топлоизолация, битумни мембрани или дървени конструкции, трябва да се използва подложен слой от геотекстил с подходящи технически параметри.
Нормалният температурен диапазон, при който ПВЦ мембраната успешно изпълнява своето предназначение за хидроизолация е от -30°С до +70°С.Обади се и поръчай