Как да си направите красиви декоративни камъни с електрически инструменти – и да си запазите пръстите

21 юли, 2015 | Сподели: |

декоративни камъниКак да си оформите сами красиви декоративни камъни, които да включите в украсата на дома и градината, днес ще обясни Марша Уесткот Пек, ландшафт дизайнер:

Ако сте дама, убедете съпруга си да ви снабди с ъглошлайф и/ или други подходящи инструменти. Ако сте мъж, въоръжете се с търпение и кажете на жената с какво ще се занимавате. Ще й хареса.

1. Отидете до някой близък магазин за майстории (или се оглеждайте внимателно следващия път, когато сте на излет сред природата) и се снабдете с подходящи камъни или плочки – по-големите парчета трябва да са макс 4 см дебели, по-малките парчета трябва да са по-тънки. (Можете да използвате гранитогрес или други подходящи готови продукти). Уверете се, че парчетата не са многопластови и люспести (шуплести). Обработката на по-твърд камък, примерно от рода на кварцитите, отнема повече време и воля и затъпява остриетата по-бързо, но пък крайния резултат е по-издържлив. По-меките камъни, примерно шистите, са по-лесни за издълбаване и създават по-малко трудности на остриетата, но не са толкова устойчиви. Помислете дали камъкът ще се използва на закрито или открито.

декоративен камък2. Инструмента, който ще използвате трябва да е с диамантен диск с общо предначначение или пък от специалните, които са за мрамор, гранит или фаянс. Добре е да е с непрекъснат ръб (венец) и да не е сегментен.

3. Изработила съм много каменни листа за клиентите си, включително за един, на който доставих девет от тях, преди да разбера, че е счупил две по невнимание още преди да стигнат до предназначените за тях места в двора му. Всъщност това е заобиколен начин да ви кажа, че ако планирате да използвате каменните „дърворезби“, които ще творите на открито, е добре да сте доста внимателни с тях и да ги бетонирате в дворните стени или пътечки. (Как? Вижте тук)

декоративни камъни

За по-големи камънаци:

Използвайте фулмастер или мек B молив, за да начертаете това, което искате да получите, върху камъка. Аз използвам преносима работна маса и стягам с менгеме камъка, като края върху който искам да работя леко се подава отгоре. Така мога да използвам и двете си ръце при обработката. Уверете се, че работната маса е стабилна.

Въоръжете се с маска, предпазни очила, антифони; защо не и престилка? – и пристъпете към обработката на камъка. За да изработите листо, постепенно изрязвайте излишното от камъка с ъглошлайфа (или друг подходящ инструмент), докато не постигнете формата, която искате. Използвам острието под ъгъл от 45 градуса по изрязания край на камъка, за да премахна острите ръбове, както и за да изобразя детайлите и да добавя текстура.

dekorativni_kamani2

-2a27fb0d2420e804

dekorativni_kamani

Някои добри съвети
  • Използвайте ръчния ъглошлайф навън, на по-закътано място, защото е ужасно шумен и при работа се носят облаци прахоляк.
  • Ако планирате да използвате изработената каменна фигурка на закрито, се уверете, че дебелината е в съответствие с необходимото.
  • Моля, при всички случаи, не забравяйте да сте изключително внимателни при употребата на електрически инструменти. (Дами: Както и да ги върнете на мъжа си, след като приключите с тях, в чистичко и добро състояние. За да ви ги даде пак следващия път.)
  • За оформяне на по-малки каменни детайли използвам циркуляр за мокро рязане на плочки, но подходът ми е същият – чертая схемата на камъка, подходящи предпазни средства, внимателна работа с постепенно отстраняване на излишния материал.
  • Започнете с нещо простичко: Вместо нещо сложно, по-добре започнете с по-лесен модел, за да усетите начина на обработка. Когато се почувствате по-сигурни, можете да развихрите въображението си и градината (дома) ви да стане приказно място, пълно с ваши творения. Успех!

Източник: www.oregonlive.comОбади се и поръчай