Как сами да си направим езеро на вилата

17 септември, 2015 | Сподели: |

Сигурно ще се съгласите, че няма нищо по-хубаво от това да имате собствено езеро в собствената си вила!!?? Когато навън температурата е +35, а най- близката водна площ е на разстояние, което се изминава в продължение на няколко часа, тогава неволно започваш да се замисляш върху това, да си направиш сам езеро.
Преди да пристъпите към изпълнението на своята мечта е необходимо да определите формата и обема на езерото. Относно формата пред вашата фантазия няма никакви ограничения. Вие можете да планирате вашето езеро с правоъгълна, кръгла или всяка една друга произволна форма. При това формата на езерото изпълнява чисто естетическа роля, но дълбочината му влияе непосредствено върху неговата функционалност. Ако вие желаете да украсите езерото и да го засадите с различни растения, то дълбочина от 75-85 см. ще бъде напълно достатъчна.
Но ако вие мечтаете за истинско езеро, тоест с живи рибки, то неговата дълбочина трябва да бъде не по-малко от 1,3 м. Тази дълбочина е необходима, за да не замръзне водата в езерото при сурова зима и всичко живо в него да загине. Също така е важно наблизо до вашето езеро да няма големи дървета, тъй като кореновата им система ще пречи на строителството на водоема, а в последствие ще спомага за неговото разрушаване и короната на дърветата ще засенчва така необходимите за развитието на растенията в езерото слънчеви лъчи.

Избор на необходимите за строителството на езерото материали

Формата и размерите на езерото можете да измислите сами или да се възползвате от готови резервоари. Като правило, за изготвяне на отливката на резервоара на водоема се използва пластмаса или стъклено влакно. Използването на готови форми за водоема на вилата е много удобно и практично. На вас ще ви остане само да направите изкопа, да поставите в него формата, да я напълните с вода и да украсите с растения или други природни материали.

Езеро от пластмаса. Водоемът, изпълнен от такъв материал е устойчив на слънчевите ултравиолетови лъчи, отлично понася суровите зимни условия и е сравнително лесен за монтаж. При монтажа на този водоем трябва да бъдете изключително внимателни: всяко пробиване на пластмасовата форма не подлежи на ремонт. Срокът на годност на пластмасовия басейн е повече от 10 години.

Вторият вид е форма за водоем направена от стъклено влакно. Такъв водоем е по-скъп от пластмасовия, но при това е по-здрав и има по-дълъг живот ( eксплоатационният срок е няколко десетилетия ).

Технологията на монтажа на формата на езерото е сравнително лесна. За целта е необходимо да се изкопае яма с размери с 10-15 см по-големи от формата на езерото. След това дъното на ямата се застила със слой от 10 см пясък. Поставя се формата и образувалата се празнина между стените на формата и изкопа се запълва с пясък, а за да се слегне плътно пясъка е необходимо той обилно да се полее с вода. От технологията е видно, че ще бъде проблем по този начин да се монтира водоем с големи размери, поради което формите за водоеми с площ повече от 9 м2 се изпълняват с гъвкава основа.

Гъвкавите основи да направени от:

С помощта на PVC фолио имате възможност да си направите сами езеро с голяма площ и произволна форма. В зависимост от необходимата дълбочина и площта на езерото се използва PVC фолио от 0,5 до 1мм. Даденият материал също така е устойчив на ултравиолетовите лъчи, не избелява от слънцето, отлично понася зимата, което го прави отлично решение при монтажа на водоем с големи размери на вилата. Гаранционният срок на такъв водоем е повече от 10 години. Тъй като лентата се доставя на рула с определени размери, затова за съединяване на необходимите парчета се използва специално лепило или запояващото устройство.

Бутилкаучуковата гума е по-рационално да се използва при строителството на по-дълбоки водоеми. Това е много здрав и устойчив на всички атмосферни въздействия материал. Срокът на годност на езеро изпълнено с бутилкаучукова гума е повече от 25 години. Тъй като този материал също се доставя на рула, ще се нуждаете от специално лепило за съединяване на необходимите части от материала.
При такава гъвкава основа е необходимо да се погрижите за противостояние на механичното въздействие, за това под нея следва да се положи слой здрав геотекстил. Също както и при езеро направено с твърди отливки, така и при монтажа на езеро с гъвкава PVC или бутилкаучукова основа е необходимо да се направи пясъчна прослойка с дебелина около 10 см.

Заселване на езерото на вилата

Да направите езеро с гъвкава основа и да го напълните с вода – това далеч не е всичко, което е необходимо. За да получи езерото завършен вид трябва да го засадите с различни растения.

Какви растения е най-добре да изберете за езерото?

Ако вие сте избрали плитко езеро, тоест до 30-35 сантиметра, то ще бъде отлично решение да използвате такива растения като: блатия ленивче, понтедера сърцевидна, блатен невен, жълт ирис, блатна кала и др.

Ако дълбочината на езерото е от 35до 55 см., то за озеленяването му са много подходящи: сагитария обикновена, папур широколистен ( Typha latifolia), хипирус (Hippuris vulgaris), папур езерен.

Когато дълбочината на езерото е повече от 55 сантиметра, то в него добре ще се чувстват такива растения като: водна лилия, воден зюмбюл, пистия, водна маруля или алоевиден стратиотес.

Какви видове риби са подходящи за заселване на езерото?

Що се отнася до това какви рибки са подходящи за езерото на вилата, то за най–разпространени видове риби се смятат: шаран, лин, кои, каракуда и златни рибки.
Но при това следва де се знае, че например златните рибки и ярките кои са радост за очите, а последните и направо вземат храната от ръцете на своите стопани, тогава когато линът и каракудата живеят и се хранят на дъното.

Съгласете се, че ще бъде нелепо, ако развъдите рибки в своето езеро на вилата и никога не ги видите. Що се отнася до количеството то в случая е необходимо да се вземе предвид личното пространство, например за рибка с дължина до 15 см. са необходими около 55 литра вода свободно пространство. Сигурно не е нужно да се напомня за монтажа на качествена пречиствателна система. При изграждането на водоема е необходимо да се поставят пречистващи филтри и помпа за рибите. Това ще предотврати на само разрастването на вредните водорасли, които затрудняват живота на рибите, но и ще повиши насищането на водата с кислород и съответно на качеството на водата.

Съвети, относно грижите за езерото на вилата

Както и по-голямата част от съоръженията на вилата, така и езерото постоянно се нуждае от грижи. И така преди всичко с настъпването на затоплянето ще бъде необходимо да се преселят всички жители на езерото и да се направи почистване на водоема от разрасналите се водорасли, да се отстранят растенията и тинята от повърхността и дъното на езерото. През летния сезон водата в езерото ще потъмнява, в това няма нищо страшно, следете само за разрастването на водораслите и за нивото на водата.
Между другото е необходимо предварително да се запасите с вода, тъй като за водоема с рибките е най-добре да се използва дъждовна вода, тя е по-мека. Затова бъдете готови за това, че нивото на водата в езерото особено през лятото ще пада и ще се наложи тя да се долива. Както вече споменахме е най-добре веднага да се постави система за пречистване и филтрация, това ще реши твърде много проблеми свързани с изкуствения водоем на вилата, в това число и проблема с неприятния мирис на застояла вода. Съветваме ви да прочетете също: Система за собственоръчно напояване за вилата.
При достатъчна дълбочина на езерото, а по-точно повече от 1,3 м рибките и растенията безпроблемно ще преживеят и най-суровата зима.

Както вече разбрахте няма нищо сложно, което би могло да ви попречи, да си направите сами езеро на вилата.Обади се и поръчай