Градинското езеро е чуден дом за японския шаран koi

15 юни, 2016 | Сподели: |

Koi всъщност, е съкратено от nishikigoi или Брокатен шаран. Koi е вид опитомен шаран, който има чисто декоративни функции. Получен е като резултат на дългогодишни селекции в Япония и Китай. Максималната му дължина е 120 см, но в декоративно градинско езеро достига 50-60 см, а в аквариум – 40 см. Обича води с неутрално или леко алкално PH и температура от 10 до 25 градуса.

шаран в градинско езеро

Ако сте решили да направите декоративния шаран Koi част от своето градинско езеро, то уверете се, че когато сте изграждали езерото си в градината сте заложили необходимите условия за живот на Koi. Добре е ако къщата Ви е в по-топъл район, езерото да е поне метър дълбоко. Ако пък зимата е много сурова, добре е дълбочината да е дори по-голяма, за да не замръзне езерото. Добре е, да има нагревател и аерация, както и езерото да е поне 10 кубика. Задължително, ако искате да си отгледате Koi, е градинското Ви езеро да има мощни филтър и помпа, които да се грижат за чистотата на водата.

Koi прелива в многобройни разцветки – бяло, червено, черно, жълто, синьо, кремаво. Цветовете на Koi, плуващ в градинското Ви езеро, са много привлекателни за различни хищници, които могат да се опитат да закусят с Вашите шарани. Котки, лисици, язовци, дори чапли и рибарки могат да опитат да си наловят от пъстрите риби. Затова – погрижете се борда на градинското Ви езеро да е висок, за да не може някой горски симпатяга с пухкав кожух да си хване вечеря. Птиците с дълги крака и човки пък могат да кацнат в плитко езеро, но не и в по-дълбоко.

Koi са практически всеядни – обичат и специалните храни, и маруля, пъпеш, грах и други. Грижете се обаче, да получават балансирана храна. Могат да бъдат приучени да ядат от ръка. Когато температурата падне под 8 градуса, koi практически спират да се хранят, защото храносмилането им се забавя значително, а тези риби нямат стомах. Тогава достатъчни са им водораслите по дъното на градинското езеро. Ако в този период ги храните, могат да се разболеят. Ако полагате верните грижи за тях, Вашите koi риби спокойно ще живеят 30-40 години, а някои видове са столетници.

Легендата за Koi разказва, че ако японския шаран успее да преплува Жълтата река срещу течението и ще достигне място, наречено Драконовите порти и за смелостта си ще се превърне в дракон.

Японският шаран koi е достоен обитател на всяко градинско езеро. Не забравяйте, да го направите от качествени материали и PVC мембрана за градински езера, за да си спестите проблеми за в бъдеще. Така ще гарантирате на своите пъстри риби сигурно убежище.Обади се и поръчай