Какво е ОСБ?

10 май, 2016 | Сподели: |

ОСБ = OSB = oriented Strand Board или иначе казано, това е дървена плоскост, изработена от именно „ориентирани“ в определена посока дървесни частици. В лицевите слоеве те са подредени по дължина, а в средния слой – напречно.

Технология на изработка на ОСБ

Плоскостите са резултат от строго контролиран процес на производство.

  • Процеса стартира с надробяване на дълги частици на обла дървесина. Дължината им е от 40 до 120 мм, а дебелината – от 0,4 до 0,8 мм.
  • Следва изсушаване на дървените дълги частици, докато влажността им спадне до 3,5%.
  • Дървените частици се сортират по размер
  • На частиците се слага лепило (процес на олепиляване)
  • Олепилените частици се подреждат надлъжно и напречно; така полученият дървесен килим се обработва термично под високо налягане
  • Следва калиброване и форматиране на плочата до размери, поръчани от клиента

OSB_production

За какво се използва ОСБ?

ОСБ е равностоен заместник освен на шперплата и на ПДЧ, HDF, MDF. Плоскостите от ориентирани дървесни частици се използват в редица индустрии. Освен строителната, тук влизат и мебелната и опаковъчна дейности.
Изключително добър строителен материал, подходящ за изграждане на покриви, фасади, дървени конструкции. Използва се и във вид на плочи за обшивка, и за декоративни цели – производство на мебели и различни довършителни работи в строителството, също и в корабостроенето.

Предимства на ОСБ спрямо масивната дървесина и шперплата
Този тип материал, за разлика от масивната дървесина и шперплата, няма обичайните за тях недостатъци – напуквания и чепове, които развалят естетическия вид и показателите на материалите.

Цена на ОСБ?

Сред предимствата на този материал е възможността за изработка в по-големи размери. Това пък от своя страна намаля разходите на производствата и увеличава производителността.
Тук за разлика от шперплата, суровината е по-нискокачествена и респективно, евтина. Няма загуби – 100% от суровината се оползотворява.
Цената на ОСБ следователно и логично, е по-ниска от тази, на шперплата. Актуалните ни към момента цени, вижте тук, или консултирайте на безплатен телефон 0700 17 288.Обади се и поръчай