Как да си построим градинско езеро обрамчено с дървен декинг? Част 1

7 юни, 2017 | Сподели: |

В забързания свят в който живеем, къщата с двор е мечта на все повече градски хора. Те си е представят като прекрасен оазис, в който тишината и спокойствието не са мираж, а напълно достижими. Всяка къща, върви със солидна доза неспирна работа. Едно е сигурно обаче, тя наистина е извор на ценности, недостижими в големия град – спокойствие и възможност да реализирате плюс безкрайност проекти в двора си.

Едно от най-желаните места за релакс в двора, е градинското езеро. Както няколкократно сме подчертавали, най-важната му част е PVC мембраната за езерца, която ще го формира. Тя трябва да е устойчива на проникване на корени, на микроорганизми, UV лъчение, стареене. Добрата мембрана е гаранция за дългия живот на вашето градинско езерце.

В настоящия материал обаче, ще ви дадем конкретна идея, как да си изградите градинско езерце, обиколено с красива дървена настилка. Спряхме се на този проект, защото той се отличава от масата подобни, които предлагат разнообразни езерца, но заобиколени с камъни. Този пък, рамка на градинското езеро, ще е дървото.

Инструменти, необходими за проекта:
Предпазни очила и ръкавици
Циркуляр
Трион
Винтоверт
Бор машина
Чук и пирони
Ръчна количка

Материали:
Започваме с уговорката, че точни размери тук не са посочени. Тях ще съобразите с избраните от за градинското ви езерце. Прочетете стъпките на изграждане, за да добиете представа кое за какво и при кой етап от изграждането на градинското езерце се използва.
Ще ви трябват:
– Спрей за очертаване формата на езерото
– Лопата
– Чакъл
– Дървени колчета – служат при заравняването основата на езерото; може да нарежете една летва на равни части
– Шаблон – заравнител за дъното с квадратна или правоъгълна форма; в единия му край се изрязва дупка с размер на гредата – ориентир за прави стени
– Права греда – тя ще служи за ориентир в осигуряването на прави стени на езерото, както и в последващото изравняване чакъла на дъното – по нея се движи шаблона – заравнител или с други думи казано, парче дърво с правилна форма, в средата на единия край на който има дупка с размера на гредата. Движението на шаблона по гредата заравнява чакъла на дъното на езерцето и така осигурява напълно равна основа. Вижте снимката по-долу на тази стъпка от изграждането на градинското езерце, за да добиете представа какво ви трябва.
Дъски за изграждане на стените – къси напречни и дълги с дължина и ширина на езерцето
Шперплат
PVC мембрана за езерца и водни басейни
– Декинг

Струва ви се много сложно? Не, не е така. Погледнете снимките от етапите на изграждане на градинското езерце и всичко ще ви се изясни. А резултатът – ще е отличен. Всеки проект е предизвикателство. Този, е стъпка към най-мечтаното място за прохлада в двора през топлите месеци – градинското езерце. Пътят към изграждането му, открийте в „Как да си построим градинско езеро обрамчено с дървен декинг? Част 2.“Обади се и поръчай