Първият в света 3D принтиран мост е в Испания

14 февруари, 2017 | Сподели: |

EC8A82342От 14 декември 2016 г. Испания може да се похвали с първия в света мост, изработен с 3D принтер. Чудото се намира в Кастилия ла Манча, Алкобендас, на юг от Мадрид.  Дългият 12 метра мост се състои от общо осем части, всяка от които е изработена от слоеве разтопен бетонен прах, подсилен с термопластичен полипропилен.

1_Puente_impreso_3DНеобичайната пешеходна структура е дело на Каталунския институт за напредничава архитектура (IAAC Institute for Advanced Architecture of Catalonia), който се намира в Барселона и представлява учебно-изследователски център, в който се трудят архитекти, механични и структурни инженери, както и представители на местната власт. Заедно те вдъхват живот на различни архитектурни иновации. Каталунския институт сочи 3D моста, за знакова конструкция на международно ниво.

Основен партньор в проекта е Acciona. Това е фирмата, която е отговорна за повечето тежка работа – буквално и преносно. Наред с нея се труди известният като „човекът, който принтира къщи“ Енрико Дини (Enrico Dini). Той измисля първият и вероятно единствен по рода си 3D принтер – D-Shape, който е огромен и работи с широка гама материали.

4_Puente_impreso_3DНай-големият вдъхновител на този иновативен шедьовър обаче, е природата. IAAC използва метрично моделиране, което отразява формите на природата и техният сложен характер, но и оптимизира разпределението на суровините.

Технологията на изработка на моста чрез 3D принтиране позволява и изключителен контрол върху здравината на съоръжението, изключителна свобода по отношение на формите му, избор включително на порьозността. Това се случва чрез употребата на различни генеративни алгоритми и определено иновативни техники.

Първият в света, изработен чрез 3D принтиране мост, определено е знаков за посоката, в която се движи архитектурата и традиционните материали и методики.

EC8A82343D е форматът на бъдещето. Ние пък го избрахме за своите иновативни подови настилки – Ruvitex 3D Décor. Изберете ги за своите баня, детска стая, коридор, офис или пък за иновативна реклама. Ruvitex 3D Décor позволяват печат, което пък означава, че дизайнът избирате вие! Внесете иновацията в дома си с Ruvitex 3D Décor!

 

Източник и снимки: http://www.archdaily.com/804596/worlds-first-3d-printed-bridge-opens-in-spainОбади се и поръчай