Терасната дъска – здрав, красив материал за външни настилки

15 август, 2016 | Сподели: |

Дървото е пълновластен господар на дома и днес. То е търсена и предпочитана настилка и за покритие на външните пространства – тези в градината и двора. Предпочитан материал за покритие на открити площи – тераси, веранди и други е т.нар. терасна дъска.

Често терасната дъска е изработена от лиственица. Този тип дървесина е иглолистна. Преобладава в Русия и Канада. Лиственицата е много ценена заради своите устойчивост на вода, здравина, дълготрайност. Тя се използва включително и за изработката на яхти и други водоплаващи съдове. Съвкупността от качествата и я правят изключително подходяща за изработка на терасни дъски за външна употреба.

Други материали, подходящи и използвани за направата на външни настилки, са принадлежащите към т.нар. термодървесини – термично обработени дървесини, които в резултат на този процес добиват допълнителни здравина, издръжливост, устойчивост на вредители и не на последно място – прекрасни нови нюанси при запазване на характерната шарка. Често предлагана термично обработена дървесина е тази, от смърч и бор. Получавате всички положителни качества на тези два вида, подсилени и с дълъг живот. Терасните дъски от термодървесина са надеждни, красиви, дълготрайни. Устойчиви са и на влага и плесен.

Когато избирате материала за своя проект, не подценявайте и твърдостта на дървесината, от която е изработен. Ако планирате да изградите площадка или пътека, които ще поемат тежестта от голямо движение на хора, тогава добре е да се спрете на по-твърдо и товароносещо дърво.

Различните импрегниращи препарати за дървесина – масла, лакове и други – също са първи приятели на терасната дъска. Тя я защитават, тонират, предпазват – в зависимост от типа препарат, които сте избрали. Добре е регулярно да се прилагат, с оглед запазване добрия външен вид и качества на терасната дъска. С тяхна помощ можете и да възвърнете или промените цвета на терасните дъски.

Ако планирате да разположите терасните дъски като интериорна настилка в близост до външно барбекю или пещ, не подценявайте показателите им за пожарна безопасност.

Терасните дъски с гладка повърхност са по-лесни за поддръжка и почистване, докато тези, с грапава, предотвратяват подхлъзването.

Не на последно място, важно е да впишете терасните дъски във вече съществуващия екстериор. Тук възможностите са много – за шарка, цвят, форма…

Терасните дъски са отличен начин да оформите различни кътове в двора и градината, веранда или пък площта около басейна. Ако консултирате избора им и доверите монтажа на професионалисти, добрият краен резултат е гарантиран.Обади се и поръчай