Красиви и полезни водни растения за езерото в двора: Част III

16 ноември, 2016 | Сподели: |

Продължаваме с красивите и полезни, насищащи с кислород водата, водни растения, които си заслужава да направите част от своето градинско езерце. Наред е изключително популярен вид:

Nymphaea rosea или розова водна лилия. Тя е подвид на стандартната Nymphaea alba или европейската бяла водна лилия. Тази разцветка е открита за първи път в началото на 19 век в езерото Fagertärn в  Tiveden, Швеция. Размерът и е среден. При младите растения цветът е по-блед, а при възрастните – по-наситен. Вирее отлично във водоеми с дълбочина 80 см. до 1,20м. Разбира се, ако предпочитате може да подарите на своето езерце в двора бяла водна лилия.

v1

v2

Следва растението Nymphoides peltata което е с много интересно българско наименование – щитолистна какичка. Растението е много красиво и е разпространено в Европа и Азия, Северна Америка и Нова Зеландия. У нас се среща край река Дунав и близките и водоеми. Вирее и в тракийската низина до 100 метра надморска височина. Предпочита водоеми със застояли води – блата, рибарници, езера, отводнителни канали. Плитките или пресъхващи водни басейни са най-често местообитание на щитолистната какичка. Растението е многогодишно с пълзящо, дълго до 1,5 метра коренище, закрепено на дъното. Стъблата достигат повърхността на водата. На тях са закрепени листата, които са широки от два до седем сантиметра и с подобна дължина. те са лъскави, бъбрековидни и кожести. Силно наподобяват тези на водната лилия. Какичката не се притеснява от зимата, стига корените и да са в частта от водоема, която не замръзва. Цъфти през лятото до средата на есента. Цветовете са в отличително патешко жълто, с диаметър до 4 см.

v4

v5

Как да си отгледате японски шаран Koi в градинското езерце, четете тук. За още красиви водни растения – следващия материал по темата: Красиви и полезни водни растения за езерото в двора: Част IVОбади се и поръчай